A Spectruma GDOES spektrométerei, a GDA széria

Alapanyag- és rétegösszetétel elemzésére, rétegvastagság és rétegösszetétel elemzésre alkalmazható német precizitású, csúcs­kategóriás spektrométerek.

Leírás

Alapanyag- és rétegösszetétel elemzésére, rétegvastagság és rétegösszetétel elemzésre alkalmazható német precizitású, csúcs­kategóriás spektrométerek.

A GDA spektrométerek a legpontosabb eszközök közé tartoznak a rétegvastagságelemzés és a szilárd anyagok kémiai összetételének meghatározásában. Nagy pontosságú anyagösszetétel vizsgálatra alkalmasak mélységi felbontással is.

A GDA vizsgálóberendezéseket a következő felhasználási területekre ajánljuk:

 • Fémösszetétel vizsgálat öntödéknek, laboroknak, gyártóknak
 • Rétegösszetétel és felületelemzés hőkezelőknek, bevonatóknak
 • Kutatás-fejlesztési célokra kutató intézményeknek

A GDA termékpaletta analizátorai a következő célokra különösen jól alkalmazhatók:

 • Kész szürke vagy gömbös öntvény öntöttvas alkatrészek vizsgálata (más technológiával nem megoldható)
 • Speciális elemek vizsgálata (más technológiával nem megoldható): hidrogén, oxigén, nitrogén (CCD optikával is)
 • Ezért lehetséges hőkezelt felületek vizsgálata mélységi felbontással (mikronokban) karbon és nitrogén elemmel együtt (karbonizált, karbonitridált felületek)
 • Bevonatolt alkatrészek vizsgálata a bevonat pontos összetételével, és tapasztalati úton a vastagságának meghatározásával
 • Akár kemény szerszámbevonatok vizsgálata is (PVD, CVD) is lehetséges
 • Nanométer vastag bevonatok vizsgálata PMT optikával
 • Villamosságot nem vezető anyagok vizsgálata – kerámiák, üvegek vagy festett rétegek
 • Lakkok bevonatvastagságának elemzése
 • Összetett rétegek hőkezelést követő vastagságának vizsgálata
 • Ultravékony rétegek elemzése
 • Bevonatok súlyának elemzése
 • Bevonatok, szubsztrátok és komplex öntvények, ötvözetek kémaiai összetételének elemzése
 • Kémiai elemek koncentrációjának és a koncentráció gradiensének elemzése
 • Felületek diffúziójának elemzése

A GDOES technológia további előnyei:

 • A Glow Discharge spektrum egyszerűsége miatt egyedileg is kalibrálható
 • Nagyon alacsony (0,1ppm) méréshatárok a PMT optikával
 • Kvázi „bármilyen elem, bármilyen bázisban” kalibráció létrehozható szoftveres korrekcióval anélkül, hogy lenne annak a bázisnak megfelelő kalibráló minta
 • Síktól eltérő minták is vizsgálhatóak, de csak egyedileg a mintához készített adapterekkel
 • Választható vizsgálati átmérő, kb 1 mm-től 10 mm-ig

A Spectruma GDA analizátorai felhasználhatók bejövő anyagok és késztermékek minőségellenőrzéséhez, ipari folyamatok ellenőrzéséhez és kutatási-fejlesztési vizsgálatokhoz.

A GDOES spektrométerei szikragerjesztés helyett “Glow Discharge” vagyis ködfény-kisüléssel működnek.

A TERMÉKEK DIÓHÉJBAN:

GDA-Alpha – Asztali CCD spektrométer

Helytakarékos, csúcstechnológiás anyagösszetétel  elemző, mely a CCD optikát rendkívül nagy felbontással ötvözi, ezáltal számos felhasználási területet lefedhet. A folyamatos innovációnak köszönhetően ez egy költséghatékony eszköz, melyben ettől függetlenül megtalálható a precíz német tervezés és kivitelezés minden minőségi jellemzője, előnye.

Alkalmazási területei: komplex ötvözetek széleskörű analízise, valamint a bevont anyagok mélyprofilozása. Opcionálisan elemezhetők olyan elemek is, mint a H, Li, Na, K. Így a GDA-Alpha rendkívül alkalmas ipari alkalmazásra a gyártásellenőrzés, minőségbiztosítás és bejövő áruellenőrzés során. Hatékony, felhasználóbarát kezelése révén teljes mértékben integrálható a felhasználók munkafolyamataihoz.

Különösen ajánljuk autóipari beszállítóknak, alkatrészgyártóknak és öntödéknek, hőkezelőknek.

GDA 150 HR / GDA 650 HR – telepített CCD spektrométerek

Hatékony eszközei a minőségellenőrzésnek és kutatásnak, 24/7 üzemre lett tervezve. A GDA 150 HR készüléket elsősorban vezetőképes minták vizsgálatára fejlesztették, míg a GDA 650 HR spektrométerrel villamosan nem vezetőképes mintákat is lehet elemezni.

Az egyszerű eszközkezelésnek és az elemzési ciklus nagy sebességének köszönhetően gyorsan beavatkozhat a gyártási folyamatba az esetleges hibák kiküszöbölése érdekében, ami döntő előnyt jelent az olyan hagyományos módszerekhez képest, mint a fémes vizsgálatok, amelyek viszonylag hosszú előkészítést igényelnek.

GDA 150 HR készüléket az autóipar és repülőgép- illetve űripar beszállítóinak, alkatrészgyártóinak ajánljuk. Ezt a robusztus, hőmérséklet-stabilizált CCD spektrométert elemi mélységprofil-elemzésre és széleskörű kémiai elemanalízisre fejlesztették ki a gyártóipar számára. Megfelel a kis- és középvállalkozások igényeinek. Alkalmazható galvanikus bevonatolási folyamatok vizsgálatára, kemény szerszámbevonatok (PVD vagy CVD) vizsgálatára, horganyzás vagy más típusú galvanizálás értékelésére, elemek koncentrációjának meghatározására rétegekben és alapanyagokban, illetve felületek diffúziós folyamatok utáni vizsgálatára. Alkalmazható minden villamosan vezetőképes mátrixhoz, valamint könnyű elemek, például C, N és H (adott esetben O is) vizsgálatára is.

GDA 650 HR használható a kutatás-fejlesztésben, a fotovoltaikus iparban, napelemek vizsgálatára illetve a repülőgép- és űriparban szükséges vizsgálatokhoz egyaránt. Ez a spektrométer használható bejövő alapanyag ellenőrzésére, mélységi profilelemzésre a termelési területen, felületek vizsgálatára a diffúziós folyamatok után, galvanikus bevonatoló folyamatok vizsgálatára, kemény szerszámbevonatok (PVD vagy CVD) vizsgálatára, horganyzás vagy más típusú galvanizálás értékelésére, elemek koncentrációjának meghatározására rétegekben és alapanyagokban, CIGS vékonyfilm-napelemek elemzésére, könnyű elemek, pl. O, C, N és H vizsgálatára, nem sík felületek, pl. csövek vagy gömbök elemzésére USU használatával.

A GDA 650 HR kifejlesztésével a CCD ködfény-kisüléses analizátorok fejlődése elérte a következő szintet. Ez a készülék már a legmodernebb CCD technológiát alkalmazza az optikában, ami ötvözi a nagy felbontást és a magas érzékenységet. A közvetlen fényútnak köszönhetően átviteli veszteség nélkül a legjobb érzékelési határértékeket garantálja. Ez ideális megoldás azoknak az ügyfeleknek, akik pontosságot és rugalmasságot szeretnének.

A szénhidrogén szennyeződések elkerülése érdekében a GDA 650 HR egy olajmentes vákuumszivattyúval van felszerelve. A beépített rádiófrekvenciás (RF) ködfény-lámpa használatával a GDA 650 HR felülmúlhatatlan az olyan nem vezető anyagok elemzésében is, mint a kerámiák, üvegek és a festékrétegek. Akár a standard, akár a speciális USU (universal sample unit)  lámpakészlet használatával.

GDA 550 HR / GDA 750 HR – Telepített spektrométerek Photomultiplier (PMT) detektorokkal

A legerősebb GDOES spektrométerek, ideálisak a kutatás-fejlesztés feladataihoz. Tökéletesen alkalmasak olyan kényes alkalmazási területekre, melyek rugalmasságot, nagy felbontást és analitikus pontosságot igényelnek. Moduláris koncepció alapján elképzelhetőek különböző opciók, így testreszabott, optimális konfigurációk valósíthatók meg. A GDA 550 HR készüléket elsősorban vezetőképes minták tanulmányozására fejlesztették ki. A GDA 750 HR a villamosan nem vezetőképes minták elemzésére is alkalmas.

Az opcionális nagy felbontású CCD optika páratlan mértékben megnöveli a GDA 550 HR és a GDA 750 HR analitikai képességét. Ez lehetővé teszi szinte korlátlan számú analitikai elemcsatorna hozzáadását bármely adott eljáráshoz. Minden elem mennyisége pontosan meghatározható, beleértve a könnyű (H, O, N, Cl és C) elemeket vagy akár a deutériumot (D) is.

GDA 550 HR több mint 60 rögzített analitikai elemcsatornával rendelkezik, és vezetőképes minták elemzésére alkalmas. Elsősorban a 200 μm mélységig terjedő bevonatok elemzésére tervezték, a felület felszínén 1 nm és 5 nm közötti mélységi felbontással. A GDA 550 képes továbbá tömeges elemanalízis elvégzésére is, amely kiváló kalibrációs linearitást biztosít komplex mátrixokhoz. A kimutatási határ legfeljebb 0,1 ppm.

Alkalmazható galvanikus bevonatoló folyamatok vizsgálatára, kemény szerszámbevonatok (PVD vagy CVD) vizsgálatára, horganyzás vagy más típusú galvanizálás értékelésére, elemek koncentrációjának meghatározására rétegekben és alapanyagokban, illetve felületek diffúziós folyamatok utáni vizsgálatára.

GDA 750 HR legfeljebb 79 elemcsatornával rendelkezhet, rugalmasságának köszönhetően lehetővé válik bármely technikai bevonat összetételének és vastagságának gyors meghatározása.

A beépített rádiófrekvenciás (RF) ködfény-lámpa használatával a GDA 750 HR felülmúlhatatlan az olyan nem vezető anyagok elemzésében is, mint a kerámiák, üvegek és a festékrétegek. Akár a standard, akár a speciális USU (universal sample unit)  lámpakészlet használatával. A GDA 750 HR olajmentes vákuumszivattyúval van felszerelve, ami lehetővé teszi a szénhidrogén szennyeződések hiányának mérését is. Továbbá a GDA 750 HR standard tartozéka egy ún. külső plazma-gyújtó, amely megkönnyíti a nehezen gerjeszthető anyagok elemzését.

Alkalmazható a kutatás-fejlesztésben,  a fotovoltaikus iparban, napelemek vizsgálatára, a bevonatoló cégek, az autóipari beszállítók, alkatrészgyártók és az elektronikai ipar vizsgálataihoz egyaránt. Ez a spektrométer használható bejövő alapanyag elemzésére, mélység profilozásához a termelési területen, felületek vizsgálatára a diffúziós folyamatok után, galvanikus bevonatoló folyamatok vizsgálatára, kemény szerszámbevonatok (PVD vagy CVD) vizsgálatára, horganyzás vagy más típusú galvanizálás értékelésére, elemek koncentrációjának meghatározására rétegekben és alapanyagokban, CIGS vékonyfilm-napelemek elemzésére, könnyű elemek, pl. O, C, N és D vizsgálatára illetve nem sík felületek, pl. csövek vagy gömbök elemzésére USU használatával.

 

Elérhető dokumentumok

Adatok a gyártó honlapján

Spectruma Analytik GmbH

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„A Spectruma GDOES spektrométerei, a GDA széria” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 − 8 =

Kérjen ajánlatot!

  Amennyiben hibát talál az email küldésekor kérjük írjon közvetlenül az email címünkre: info@grimas.hu

  A hiba elhárításán dolgozunk.