Hőkezelt felületek és alapanyagok összetételének elemzése

Hőkezelésnél fontos az összetett réteg vastag­ságának, az ötvözött elemek koncentráció­jának, ill. az alapszövet és a felület kémiai összetételének ellenőrzése.

Leírás

Hőkezelésnél fontos az összetett réteg vastag­ságának, az ötvözött elemek koncentráció­jának, ill. az alapszövet és a felület kémiai összetételének ellenőrzése.

Napjainkban, amikor az acélokat bizonyos alkalmazásoknak való megfelelésük szerint öntik, a megfelelő ötvözetösszetételek megválasztása csak másodlagos fontosságú, mivel az acélok tulajdonságait elsősorban a hőkezelések szabják meg. Gyakran alkalmazott hőkezelési módszer az edzés és a nemesítés. A termokémiai hőkezelések közül a leggyakoribb a cementálás, nitridálás, karbonitridálás, nitrocementálás és boridálás.

Hőkezelésnél fontos szerepet játszik az összetett réteg vastagságának, az ötvözött elemek koncentrációjának, valamint a felület és az alapszövet kémiai összetételének ellenőrzése. A GDA-Alpha használatával mindezen paraméterek könnyedén elemezhetők egyszerre.

A periódusos rendszer szinte minden eleme vizsgálható a H, Li, Na, C, N, P és O elemeket is beleértve. A kimutatási határértékek tartománya: 0.1-10ppm. A GDA-Alpha képes meghatározni a rétegvastagságokat néhány nanométer és több száz mikrométer között, a relatív mélységfelbontásával pedig a detektált mélység 5-10%-át.

Egy mérés mindössze néhány percet vesz igénybe, és nincs szükség laboratóriumi környezetre illetve időigényes mintaelőkészítésre. A közvetlenül a termelésből származó minták is azonnal elemezhetők.

Ezenkívül a GDA-Alpha programozható bizonyos kívánt feltételek (pl. maximális/minimális koncentráció vagy rétegvastagság) automatikus meghatározására. Így a mérések gyorsan és könnyedén elvégezhetők akár szakképzetlen felhasználók által is.

Összefoglalva, a Spectruma GDA-Alpha spektrométere tökéletes eszköz a gyors és megbízható mérésekhez a gyártás és minőségellenőrzés terén.

 

Elérhető dokumentumok

Adatok a gyártó honlapján

Spectruma Analytik GmbH

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Hőkezelt felületek és alapanyagok összetételének elemzése” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy + 15 =

Kérjen ajánlatot!

    Amennyiben hibát talál az email küldésekor kérjük írjon közvetlenül az email címünkre: info@grimas.hu

    A hiba elhárításán dolgozunk.