Szolgáltatásaink | A tervezéstől a megvalósításig

A GRIMAS Kft. a tervtől a megvalósulásig teljes körű szolgáltatást tud nyújtani, tanácsadást, akár alternatív javaslatokkal is. Meglévő berendezéseihez szívesen ajánlunk kiegészítőket. Egyedi megoldások tervezésében és kivitelezésében is közreműködünk.
Close up of businessmen shaking hands

Látogassa meg jól felszerelt bemutatótermünket!

Bemutatótermünkben rendelkezésünkre áll mechanikai anyagvizsgáló és metallográfiai mintaelőkészítő berendezések teljes palettája:
 • félautomata vágógép
 • automata beágyazógép
 • hidegbeágyazógép
 • félautomata csiszoló-polírozó gép
 • fémmikroszkóp + mikroszkópkamera
 • OES spektrométer
 • lézeres kézi elemösszetétel-analizátor
 • full automata keménységmérőgép
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a bemutatóterem látogatása előzetes egyeztetést igényel! Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a bemutatóterem felszereltsége folyamatosan változik.

A műszaki oktatási terület támogatása

Az elmúlt évek során számos tanítást-tanulást segítő kiadványt, oktatócsomagot, falitábla- sorozatot fejlesztettünk egy innovációs oktatásfejlesztési projekt keretében az INNOVADIDACT oktatásfejlesztő vállalkozással való együttműködésben. Képanyagaink, mérési jegyzőkönyvmintáink, plakátjaink elérhetők érdeklődőink számára, melyek amellett, hogy hasznosak, a laborok esztétikai megjelenéséhez is hozzájárulnak. Felkérésre különböző egyetemeken, illetve az INNOVADIDACT országos, regionális és szakterület-orientált, tematikus rendezvényeinek keretében szakképzési centrumok és tagintézményeik számára szívesen tartunk szakmai előadásokat, bemutatókat.
grimas-oktat

Szakmai tanfolyamok

Új bemutatótermünkben csoportos, illetve cégspecifikus metallográfiai és mechanikai anyagvizsgálati tanfolyamokat, képzéseket, szakmai napokat szervezünk. Konkrét termékekre, cégekre szabott képzési tematikával, elmélettel és gyakorlattal állunk érdeklődőink rendelkezésére több témában, több szinten. Jelentkezzen be, hogy megbeszéljük a célképzés részleteit. A képzések szervezése folyamatos, várjuk a jelentkezéseket. Kérjük jelezzék, konkrétan hány fővel tudnának részt venni, illetve mely témakörben érdekelné Önöket képzés.

Metallográfiai tanfolyam I. szint:

Fémtani alapfogalmak. Fe-C diagram áttekintése. Öntöttvasak tulajdonságait befolyásoló tényezők áttekintése. Az öntöttvasak fajtái, tulajdonságai. A vasötvözetek előállítására alkalmas módszerek. Az öntöttvasak szabványos minősítési módszerei. Laboratóriumi gyakorlattal egybekötött metallográfiai előkészítés. A grafit vizsgálata és minősítése maratlan csiszolaton szabvány szerinti. A mátrix minősítése (ferrit tartalom) maratott csiszolaton.

Metallográfiai tanfolyam: öntöttvasak metallográfiája

Az elmúlt évek során számos tanítást-tanulást segítő kiadványt, oktatócsomagot, falitábla- sorozatot fejlesztettünk egy innovációs oktatásfejlesztési projekt keretében az INNOVADIDACT oktatásfejlesztő vállalkozással való együttműködésben. Képanyagaink, mérési jegyzőkönyvmintáink, plakátjaink elérhetők érdeklődőink számára, melyek amellett, hogy hasznosak, a laborok esztétikai megjelenéséhez is hozzájárulnak. Felkérésre különböző egyetemeken, illetve az INNOVADIDACT országos, regionális és szakterület-orientált, tematikus rendezvényeinek keretében szakképzési centrumok és tagintézményeik számára szívesen tartunk szakmai előadásokat, bemutatókat.

Metallográfiai tanfolyam II. szint

(korábbi metallográfiai tanfolyam résztvevőknek vagy az 1. szint vizsgakérdéseiből sikeres vizsgát tevőknek): különböző ötvözetlen és ötvözött acélok szövetszerkezetének vizsgálata, a hőkezelések hatására kialakuló szövetelemek megismerése, a hőkezelések hibáinak elemzése. A hőkezelések különös tekintettel a felületi hőkezelésekre ellenőrzésének módszerei.

Szakítóvizsgálati tanfolyam

Az anyagvizsgálat céljának és helyének megismerése a minőségbiztosítási folyamatban Az anyagok igénybevétellel szembeni viselkedésének megismerése A szabványok szerepének és fontosságának megismerése A szabványos szakítóvizsgálat megismerése A vizsgálat elvégzésének készség szintű elsajátítása A vizsgálati eredményeket befolyásoló tényezők és azok hatásának megismerése A mérési eredmények dokumentálása A mérési bizonytalanság meghatározásának megismerése A kalibrálás, jártassági vizsgálat szerepének és fontosságának megismerése

Keménységmérés + hőkezelt alkatrészek vizsgálata tanfolyam

Fémtani alapfogalmak. Fe-Fe3C diagram megismerése. A hevítéskor keletkező ausztenit tulajdonságai. Az ausztenit átalakulásai. Átalakulási diagramok. A hőkezelés fogalma. Teljes keresztmetszetre kiterjedő hőkezelések (feszültségmentesítés, lágyítás, normalizálás, edzés, nemesítés). A keletkező szövetszerkezet, keménység. Felületi hőkezelések. (lángedzés, indukciós edzés, betétedzés, nitridálás) lényege. A kéreg jellemzői, az ellenőrzés lehetőségei. Mikroszkópos vizsgálatok. Keménységmérés, keménységlefutási görbe felvétele. A kéregvastagság meghatározása

Termográfus oktatás

ITC (Infrared Thermography Course ) Level 1 szintű oktatás, nemzetközi termográfusi képzés. EN, ISO szabvány szerinti képesítést adó 1 hetes tanfolyamok szervezésében részt veszünk. 1. szintű termográfia oktatás vázlata:
 • Bevezetés
 • Infravörös termográfiai alkalmazások áttekintése
 • Alapfokú - kamera beállítása és üzemeltetése
 • Alapfokú - hőkamera felhasználói felület, menü leírása, navigáció, működési tippek, trükkök és a legfontosabb elemek (Mi kell ahhoz, hogy jó hőképet kapjunk?)
 • Hőtudomány alapjai
 • Hő terjedés, formái
 • Infravörös tudomány alapja
 • Termikus mérések
 • Elektromos alkalmazások
 • Biztonsági alkalmazások
 • Mechanikus alkalmazások
 • Épület alkalmazások
 • Felülvizsgálat
 • Vizsga
Maintenance concept

Szerviz szolgáltatás

Az általunk forgalmazott anyagvizsgáló gépek teljes körű szervizét ellátjuk, ill. igyekszünk biztosítani az alkatrészek zökkenőmentes utánpótlását, akár régebbi gyártmányú berendezések esetén is. Szervizigényét e-mailben az info@grimas.hu címen vagy telefonon az 1-420-5883 telefonszámon jelezheti felénk. Szerviz igényére a lehető legrövidebb időn belül reagálunk. A bejelentés során kérjük az alábbi információkat közölni:
 • a berendezés típusa, gyártási száma, az üzemelés helye
 • a hiba minél részletesebb leírása (lehetőség szerint fotó vagy videófelvétel küldése)
 • a hiba jelentkezésekor fennálló releváns környezeti körülmények (pl. áramkimaradás, villám okozta kár, stb.)
Bizonyos berendezések esetében (pl. infra hőkamerák, örvényáramos berendezések) csak gyártói szerviz lehetséges – az ehhez tartozó valamennyi ügyintézési feladatot mi végezzük. A hiba pontos felméréséhez és a hiba okának feltárásához legtöbbször helyszíni kiszállás szükséges, amely minden esetben térítésköteles. Garanciális szerviz esetén a beépített alkatrészek ára és a munkadíj nem kerülnek számlázásra, ugyanakkor a helyszínre történő kiszállás költségeit az ügyfélnek kell viselnie.
A hibás berendezés jellegétől függően saját szervizműhelyünkben is végzünk szerviztevékenységet, ill. bizonyos esetekben kizárólag cégünknél történhet a javítás. Alkatrészek: raktárunkban a legjellemzőbb alkatrészeket tároljuk, ugyanakkor nem áll módunkban mindent készleten tartani. Ezen alkatrészek esetében néhány hetes beérkezési idővel kell számolni. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ügyfeleinknek a lehető legrövidebb időn belül üzemképes berendezés álljon rendelkezésére. Egyes gépeknél a javítás idejére csere készüléket biztosítunk, kedvező bérleti feltételek mellett. Reakció- és vállalási idő: A szervizbejelentést követően azonnal megkezdjük a munka megszervezését. Átalánydíjas szervizszerződéssel rendelkező ügyfeleink prioritást élveznek, az ő esetükben 2-3 munkanapon belül meg tudjuk kezdeni a helyszíni munkát. Nem szerződött partnereink esetében a várakozási idő a szerviz leterheltségétől függően 1-2 hét is lehet. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy bármilyen szerviz tevékenységet csak az előzetesen közölt, fix költségek elfogadásáról szóló, írásos ügyféloldali visszaigazolást követően tudunk megkezdeni. Az ügyfélnél történő szerviz munkák esetében kérjük technikusunk számára a gördülékeny és gyors munkavégzés érdekében az üzemelés helyszínére történő zökkenőmentes bejutást, a berendezéshez való teljes hozzáférést és a kezelő közreműködését biztosítani.

Metallográfiai mintaelőkészítés

Amennyiben szolgáltatót keres metallográfiai vizsgálatokhoz, mintaelőkészítéshez, bátran keressen minket. Demo készülékeinkkel mi is tudunk segíteni, kapacitás hiányában pedig szívesen ajánljuk metallográfiai partnerlaboratóriumaink valamelyikét. Cégünk a METKON gyártó metallográfiai gépeit és anyagait forgalmazza. A rendelkezésünkre áll demo metallográfiai labor eszközeinek segítségével komplett mintaelőkészítést vállalunk. Mintaelőkészítésünk elsődleges profilja az előkészítési technológia kidolgozása, meglévő folyamat optimalizálása és szakmai tanácsadás.
Főbb metódusok:
 • Vágás
 • Beágyazás
 • Csiszolás-polírozás
 • Maratás
 • Makro- és mikroképalkotás
Vizsgálható anyagok:
 • Acélok, ötvözött acélok, hőkezelt acélok, öntöttvasak
 • Színes és könnyű fémek
 • Hegesztések, forrasztások
 • Elektronikai alkatrészek, NYÁK lapok
 • Bevonatok (TSC)
 • Kerámiák, ásványok
 • Kompozitok
 • Műanyagok

Anyagösszetétel elemzés

Cégünk vállalja fémek spektrométeres anyagösszetétel meghatározását telephelyünkön, vagy külső helyszínen egyedi és folyamatos megrendelések esetén egyaránt. Lehetőségünkhöz mérten néhány napon belül el tudjuk végezni a kívánt analíziseket. A vizsgálat végeztével jegyzőkönyvet adunk, melyen akár több mint 20 mért kémiai elemet feltüntetünk. Telephelyünkön laboratóriumi pontossággal vizsgáljuk az ipari felhasználású vas, alumínium, réz és cink bázisú ötvözeteket optikai emissziós spektrométerünk segítségével, lézeres kézi anyagösszetétel elemzőnkkel pedig kültéri és beltéri helyszíni vizsgálatokat is tudunk végezni nagy pontossággal. Vizsgálat előtt érdeklődjön cégünknél milyen típusú és kalibrációjú eszköz áll rendelkezésre, értékesítésből kifolyólag készülékeink specifikációja folyamatosan változik. Egyedi megegyezés szerint a spektrométerek bérbe vehetők. Cégünk nem akkreditált laboratóriumként tud segíteni az anyagvizsgálatban, így az eredmények egy esetleges jogvitában nem perdöntőek. Amennyiben felkeltettük érdeklődését, forduljon hozzánk bizalommal!
Image--PMI-Master-Pro2-field

Keménység-bérmérés

A szolgáltatást 0,01-10kg terhelési tartománnyal rendelkező automata keménységmérőnkkel végezzük. E tartományon belül lehetőség van az összes szabványos mérés elvégzésére. A rendszer a következő kiegészítőkkel, illetve szoftveropciókkal van felszerelve:
 • Optikai zoom
 • Automata fókusz- és fénybeállítás
 • Motorizált tárgyasztal
 • Automata lenyomat kiértékelés
 • Automata keménységlefutás mérés
 • Hegesztési varrat mérő szoftver modul
 • Overview kamera
 • Terület és kontúr szkennelés
 • Multisample mintakezelés
 • Munkadarab felismerő rendszer
 • Mérési sorozat pozicionáló
Hozza el munkadarabját, és mi metallográfiai gépeinkkel előkészítjük, és a meghatározott feladat szerint megtervezzük, illetve elvégezzük a keménységmérést.

Modernizálás és digitalizálás

Aktuális és jövőbeli vevőink igényeinek kielégítésére folyamatosan nyitottak vagyunk használt anyagvizsgáló berendezések vásárlására. Mivel egy új gép beszerzése nagy költségekkel jár, ezért alternatív megoldásként vevőinknél sokszor szóba kerül használt gépek beszerzése is, melyet az igényeknek megfelelően modernizálva adunk át. Ezért keresünk használt röntgengépeket, szakítógépeket, keménységmérőgépeket megvételre. Amennyiben munkahelye rendelkezik használaton kívüli anyagvizsgáló műszerekkel, melyet szívesen eladásra kínálnának, jelentkezzen nálunk az info@grimas.hu e-mailcímen vagy a következő telefonszámon: 06-1-420-5883. Meglévő berendezéseinek modernizálását, digitalizálását szolgáltatásként is szívesen elvégezzük. Olvasson részleteket a szakítógép retrofitting témájában írt cikkünkben.
VektorosGrimasLogo-yellow

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Copyright 2019 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.