Felületkezelés, bevonatok, rétegek kémiai összetételének vizsgálata

A GDA 750 HR spektrométerrel a periódusos táblázat szinte bármelyik eleme detektálható 0.1-10ppm közötti tartományban, beleértve a H, Li, Na, C, N, P és O elemeket is.

Leírás

A GDA 750 HR spektrométerrel a periódusos táblázat szinte bármelyik eleme detektálható 0.1-10ppm közötti tartományban, beleértve a H, Li, Na, C, N, P és O elemeket is.

Néhány évtizede a fizikai és mechanikai tulajdonságok módosítása elsősorban az anyag összetételének teljes megváltoztatásával történt. A technika jelenlegi állása szerint azonban az anyagok tulajdonságainak megváltoztatása lehetséges a felületük optimalizálásával is. A változatos felületkezelési technikák alkalmazásával a felületek olyan vékony rétegekkel vonhatók be, melyek felvértezik az anyagokat a kívánt tulajdonságokkal.

Számtalan tulajdonság létezik, amelyet felületkezeléssel alakíthatunk ki. A leggyakoribbak ezek közül:

  • Villamos funkciók (vezetőképesség, elektromos szigetelés)
  • Optikai funkciók (tükröződés, felszívódás, dekoráció)
  • Határfelületi kölcsönhatások (biokompatibilitás, nedvesíthetőség, festhetőség)
  • Mechanikai védelem (kopásállóság, súrlódás)
  • Barrier funkciók (korrózióállóság, permeáció, diffúzió, hőszigetelés)

A legfontosabb bevonatoló technikák közé tartoznak a kémiai és fizikai gőzfázisú bevonás (CVD és PVD),  mártó bevonás, tűzi horganyzás, galvanizálás, kromát konverziós bevonás, bádogozás, szol-gél bevonás, porbevonás, burkolatszinterezés és örvényszinterezés.

Bármely technika alkalmazása esetén meg kell vizsgálni, hogy az alkalmazott bevonatok megfelelnek-e a szükséges szabványoknak, és magas reprodukálhatóságot mutatnak-e. A GDA 750 HR spektrométer képes meghatározni a rétegek vastagságát néhány nanométer és több száz mikrométer közötti tartományban a detektált mélység 5-10%-ának relatív mélységfelbontásával. Ezzel egyidejűleg a rétegek kémiai összetétele és a szubsztrát is elemezhető. A periódusos táblázat szinte bármelyik eleme detektálható 0.1-10ppm közötti tartományban, beleértve a H, Li, Na, C, N, P és O elemeket is.

GDA 750 HR berendezéssel történő elemzés időtakarékos, mivel egy mérés mindössze néhány percet vesz igénybe, nincs szükség laboratóriumi körülményekre és időigényes mintaelőkészítésre. A közvetlenül a termelésből származó minták is azonnal elemezhetők. Ezenkívül a GDA 750 HR programozható bizonyos kívánt feltételek automatikus azonosítására (pl. manimális/minimális koncentráció vagy rétegvastagság). Így a mérések gyorsan és könnyedén elvégezhetők akár szakképzetlen felhasználók által is.

Összességében a Spectruma Analytik GmbH GDA 750 HR (Glow Discharge Analyzer) készüléke tökéletes eszköz a gyors és megbízható mérésekhez a kutatás és gyártás területén.

Elérhető dokumentumok

Adatok a gyártó honlapján

Spectruma Analytik GmbH

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Felületkezelés, bevonatok, rétegek kémiai összetételének vizsgálata” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × három =

Kérjen ajánlatot!

    Amennyiben hibát talál az email küldésekor kérjük írjon közvetlenül az email címünkre: info@grimas.hu

    A hiba elhárításán dolgozunk.