Hegesztett T-csatlakozás ellenőrzése

Egy T-csatlakozás két darab körülbelül 90°-ban, T formában egymáshoz hegesztett lemezből áll.

Egy T-csatlakozás ABC-je

Szokásosan használatos az ipari szerkezetekben. A T-csatlakozások általában sarok- vagy kitöltő varratokkal készülnek. Az ellenőrzés kihívás lehet az aktuális hegesztési geometriák és a nem kívánatos (ismétlődő) visszhangok miatt a vizsgálati mintában, ezért nehéz pontosan azonosítani a potenciális hibákat és természetesen a korrekt helyüket.

A Sonatest Wave digitális repedésvizsgáló az interaktív letapogatási tervével lehetővé teszi a hangútvonal optimális megjelenítését a hegesztésen keresztül. Lefedi a takaró sort és a gyöksort, ezáltal, az A-Scan jel megjeleníthető a hangútvonalon, segítve a hiba lokalizáció javítását.

Tipikus hibák sarokvarratokkal a T-csatlakozáson

A T-csatlakozású hegesztések fő típusait szokásos ultrahangos hibakereső eszközökkel ellenőrzik, ahol a szokásos hibák általában repedések és összeolvadási hiányok. A hibák jobb megértése bizonyára segítheti a technikusok éberségének javítását, különösen, amikor a fő problémás területeket veszik figyelembe.

Az összeolvadás vagy a behatolás hiánya

Összeolvadási hiány jelentkezik, amikor az alapanyag nem olvad meg a hegesztés során. Ebből következik a kohézió hiánya a két fém és a hegesztés között. A T-csatlakozásoknál, összeolvadási hiány szokásosan a lemezek között látható, ezért a hiba észlelésének optimális módja egy egyenes nyaláb konfiguráció használata a csatlakozás alsó felületéről

Repedés

Egy repedés metallurgiai és mechanikus hibák kombinációja. Általában már meglévő feszültségek miatt jelentkezik, amiket rendszerint hőtágulás, megszilárdulás miatti zsugorodás vagy mindkettő okoz. Például, az alumínium ötvözeteknek nagy a hőtágulási együtthatója és a megszilárdulási zsugorodása.

Egy T-csatlakozáson mindkét oldalán sarokvarratokkal, a második oldal mechanikusan korlátozottabb. Emiatt, ez az oldal hajlamosabb a repedésekre, ahogyan az alábbi ábrán látható.

Nehéz pontosan előre megjósolni a repedések tájolását, mivel azok több ellenőrzési szögből észlelhetők a minta geometriai szempontjai alapján.

Mérések AWS kódokkal

Az Amerikai Hegesztési Társaság (AWS) kódjai Észak-Amerikában használatosak a különböző típusú hegesztések szokásos ultrahangos tesztelésénél (UT), ezáltal, a hegesztett anyag típusa, a hegesztési folyamat és az ipar hatással van a végső eljárásra.

A szerkezeti hegesztés ellenőrzésnél, a legfontosabb mérések a jelzési szint (a), a referencia szint (b), a gyengülési tényező (c) és a jelzési érték (d). Ebből következően, egy AWS kalibráció után, a felhasználó képes lesz az AWS mérések kiválasztására a megfelelő kapuval összekapcsolva. Ezen kívül a jelzési érték (d) automatikusan számított, ami növeli a jelentés hatékonyságát.

Réteges szakadás

Réteges szakadás jelentkezik, amikor egy hegesztési összehúzódás az alapanyag kis hajlékonyságával kombinált. Ez nagyon nagy feszültség koncentrációt generál az alapanyagban, a hő által befolyásolt zónán (HAZ) kívül vagy ahhoz közel. A szakadás általában párhuzamos a hegesztés összeolvadási felületével.

Sajnos a T-csatlakozást, valamint a sarokcsatlakozást befolyásolja ez a hibatípus a nagy vastagságon keresztüli feszültség miatt.

A réteges szakadás könnyen észlelhető a csatlakozás oldalirányú ellenőrzésével, mivel a tájolása megjósolható.

 

További videók

Sonatest Pro Tutorial - WAVE Automatic Calibration

Sonatest Pro Tutorial - WAVE DAC Setup

Sonatest Pro Tutorial - WAVE TCG Setup

Sonatest Pro Tutorial WAVE UTouch Technology

Elérhető dokumentumok

 

Baráth Richárd

szakterületi üzletkötő – ultrahangos készülékek

06 1 420 5883 vagy info@grimas.hu

grimas-30-logo-yellow-01

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Copyright 2023 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.