Hőkamerás drónok alkalmazása a légi hőképes diagnosztikában

A FLIR és a Workswell kooperációjának kö­szönhetően a hőkamerás drónok alkalmaz­hatók légi hőképalkotáshoz, karbantartásban és diagnosztikában.

Workswell WIRIS repülő drónokba integrált FLIR Tau2 hőkamerák segítenek a tetőfedő szakembereknek megtalálni a lapostetőket károsító beszivárgó nedvességet a levegőből történő vizsgálatokkal.

Bár a lapostetőknek építészeti szempontból vannak előnyei, a számos réteg egymásra épülése miatt kialakításuk összetett, emiatt hibák forrásai lehetnek. A víz rétegeken való átszivárgása a szakszerűtlen beépítés, az elhanyagolt karbantartás vagy a felszíni rétegek környezeti hatásokkal szembeni elégtelen védelme miatt kialakult felületi állagromlás eredménye lehet. Továbbá a sérült tetőszerkezetben összegyűlt víz csökkentheti a tetőhéjazat tartósságát. Hiszen a legtöbb esetben a tető legfelső rétege alá tartósan beszivárgó víz hosszú távon tönkreteszi az alaprétegeket.

Ha szivárgás jelentkezik egy lapostetőn, gyakran jelentős ideig észrevétlen marad, így a víz behatol, a deszkázat és az alátétszigetelés pedig felszívja. Ez rendszerint olyan drága károkhoz vezet, mint a korhadás, amely meggyengítheti a tetőszerkezetet.

A vízszivárgás pontos helyének szabad szemmel történő meghatározása nem egyszerű feladat. A legtöbb esetben a víz nyomvonalak nem vezetnek el közvetlenül a szivárgás forrásához, így a teljes lapostetőt részletesen át kell vizsgálni. A rendszeres tetőkarbantartó vizsgálatok segíthetnek időben felfedezni a beszivárgást, így megelőzhető a károsodás. A tetőfedő szakemberek már évek óta használják a hőkamerákat a víz behatolási helyének pontos meghatározására, a felszín alatti nedvesség megtalálására és a szárazság pontos és biztos dokumentálására.

A hőkamerák jól bevált és értékes diagnosztikai eszközök, amelyek többek között segítenek feltárni a hiányzó hőszigeteléseket, a légtechnika problémáit, a sugárzó fűtés üzemzavarait és a veszélyes tetőszerkezeteket.

Sajnos azonban az egész tetőszerkezet kiterjedt ellenőrzése meglehetősen nehézkes a méretéből adódóan is. Kézi hőkamera használatával a szakmai ellenőrzés időigényes és fizikailag megterhelő folyamat, ezért a legtöbb esetben az ellenőr csak a kockázatos területekre és a jól látható hibákra fókuszál. Ezen a ponton lép a képbe a Workswell WIRIS cég. A FLIR Tau2 hőkamera-maggal felszerelt fejlett hőkamerás drónoknak köszönhetően az ipari épületek tetejének vizsgálata többé nem okoz gondot.

A hőkamerás drónnal történő vizsgálat nagyon hatékony és megbízható módja a vízszivárgás és a rejtett nedvesség megállapításának, mivel használatával a nedves és száraz területek közötti hőmérsékletkülönbség jól megfigyelhető. A tető szerkezetétől függően látható, hogy mekkora területet érint a nedvesedés, így könnyen felmérhető a probléma súlyossága. Az ilyen vizsgálatokat naplementekor vagy azután érdemes elvégezni, mivel a napközben felmelegedett tető ilyenkor látványosabban felfedi a hőmérsékletkülönbségeket a száraz és nedves területek között, hiszen a száraz területek lassabban hűlnek, míg a nedves területek sokkal gyorsabban.

A melegebb évszakokban hőkamerával azonosíthatók a rosszul hőszigetelés, hőhidak is, amelyek magasabb hőmérsékleti értéket mutatnak a tető környező részeinél.

Az épület tetején lévő hőhidak jelentős hőveszteséget okoznak.

Repülő drón segítségével a hőkamera háromdimenziós térben elhelyezhető, amely egy teljesen új perspektívát ad a megfigyeléshez. A hőkamerával felszerelt drónok az épületdiagnosztikán kívül is széles körben alkalmazhatók, többek között az alábbi területeken:

  • tűzvédelem és -ellenőrzés
  • elektromos áram infrastruktúra ellenőrzés
  • napkollektor és szélerőmű ellenőrzés
  • keresés és mentés
  • 3D térképezés
  • mezőgazdaság

 

A hőkamerás drón távolról vezérelhető, lehetséges a kameraképek közötti váltás, radiometrikus videó vagy statikus képek készítése mind a látható mind az infravörös spektrumban.

 

Kapcsolódó cikkünk: a DJI és FLIR együttműködéséből született Zenmuse XT hőkamerás drónról.

VektorosGrimasLogo-yellow

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Copyright 2019 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.