YXLON HDR 2D nagyfelbontású síklemezes digitális képfeldolgozás

A HDR a “High Dynamic Radioscopy” kifejezés rövidítése. Ez a 2D radiográfiai képfeldolgozó szoftveres szűrő más mint az analóg képerősítő rendszerek.

Leírás

A HDR a “High Dynamic Radioscopy” kifejezés rövidítése. Ez a 2D radiográfiai képfeldolgozó szoftveres szűrő más mint az analóg képerősítő rendszerek.

A HDR technika leírása

Az Yxlon HDR-Inspect technológia térhódítása lehetővé teszi, hogy egy nagyobb anyagvastagság különbségekkel rendelkező darabot a röntgenátvilágítás paraméter beállításainak megváltoztatása nélkül, az új képalkotó rendszernek a nagy dinamikus tartományát kihasználva, könnyen és pontosan megvizsgálhassuk. Ezt egyrészt a képfeldolgozó rendszer nagy dinamikai érzékenységének, másrészt a hozzáillesztett digitális képfeldolgozó technológiának, szoftvernek köszönhetjük.

Az  Yxlon HDR-Inspect megoldás egy kombinációja az erre a célra kifejlesztett síkdetektor panelnek (Yxlon Panel 0820 HDR 160kV, illetve Yxlon Panel 0820 HDR 225kV) és a szoftvernek (Yxlon Image 3500). A kidolgozott megoldás (különösen a vizuális röntgenvizsgálatnál, ahol mozgóképpel dolgozunk) a következő előnyöket tartalmazza:

 

Nyereség a gyorsaságban

 • A használható kép egy sokkal nagyobb részt tud megjeleníteni egy adott vizsgálati darabból, mint egy 9″ hagyományos képerősítő.
 • Az analóg képerősítőhöz képest csökken a feketedés különbség a különböző vastagságoknál.
 • A jobb és plasztikusabb kép miatt nem kell kollimátort használni.
 • A vizsgálati darabról egy üvegszerűen átlátható képet ad vissza, amely egy pillantás alatt kiértékelhető.
 • Egy adott vizsgálati darab különböző vastagságainál a vizsgálat közben nem kell a röntgen paramétereket átállítani, optimalizálni az adott vastagságra.

Megnövelt vizsgálati biztonság

 • A hiba az üvegszerű képnél sokkal biztosabban felismerhető.
 • A detektor és a szoftver együttes hatására a magas kontraszt és alacsony zaj kedvezőbb arányának következtében relatíve kisebb hibaméretek is felismerhetőek.
 • A síkdetektorral készült felvételeknél a FDD (fókusztávolság) plusz 400 mm-el megnövelhető, ezáltal nagyobb nagyítással és kisebb geometriai életlenséggel számolhatunk.

A rendszer részei:

1. Yxlon Panel 0820 HDR 160kV  / Yxlon Panel 0820 HDR 225kV
Ez a digitális sík detector a Y.Panel 0820 HDR 160kV, illetve Y.Panel 0820 HDR 225kV egy nagyon alacsony elektronikai zajjal rendelkezik, illetve a másik oldalról egy nagyon dinamikus nagyfelbontású (65 000 feketedésárnyalat) kontrasztos képet képes létrehozni, amely együttesen egy nagyon részlet gazdag ábrázolást biztosít.

A síkdetektor adatai:

2. Detektor felfüggesztés
Előnyei:

 • acél és ólom árnyékolás az elektronikához
 • műanyag (poliamid) védelem a feltöltődés ellen
 • felfüggesztés az áramforrással együtt
 • a vizsgálati darab-detektor fókusz távolsága (FDD) 400mm-el jobb, mint a hagyományos képerősítőé
 • kézzel szabályozható távolság

3. Yxlon Image 3500 / Yxlon Image 1600 / Yxlon Image 5600
Az új funkciók (melyek az az adatlapon is szerepelnek) az alábbi funkciókkal fokozzák az élő kép értékelhetőségét. Ezen funkciók érvényes felbontása 500 x 500 pixel és 30 kép/s képismétlési frekvenciánál használhatók.

Simítás Csökkenti a nagyfrekvenciás zajokat a képen anélkül, hogy felbontóképessége jelentősen romlana.
Szűrés A szűrés kihangsúlyozza a kis különbségeket, amiknek alacsony a szürke árnyalati különbségük, pl.: hibák, kisebb/nagyobb falvastagság eltérések.
Háttér árnyékolás__ Kitakarja azokat a háttérrészeket, ahol az anyag nélküli besugárzás éles kifehéredést okoz, hogy a vizsgáló szemét ezek az erős kontrasztok ne zavarják.

A  rendszer egy üvegszerűen átlátható képet biztosít, amit a szűrők fokozatmentes állításával érhetünk el úgy, hogy közben a megszokott röntgenkép benyomás ne változzon, de a hibák kiértékelhetőség jelentősen emelkedjen.

HDR nélkül készült,

 eredeti felvétel

HDR technológia,

közepes szűrővel

HDR technológia,

erős szűrővel

 

 

 

A röntgensugaras képalkotó technológiának köszönhetően a hegesztett kötések minősége a gyártás során is jól dokumentálható – pl. a vizsgálatról készített videofelvételekkel mozgókép formájában. A hibákat a YXLON HDR-Inspect szoftveres szűrő segítségével jobban és gyorsabban észlelhetjük.

Az állandó ellenőrzési minőség és ismételhetőség biztosítása érdekében a YXLON ipari röntgensugaras rendszerek technológiai jellemzői támogatják az vizsgálószemélyt az ellenőrzés során. Az Image 2500 szoftver részeként használható Y.HDR-Inspect szűrő lenyűgöző képminőséget biztosít az élőképen, és növeli az ellenőrzés biztonságát, valamint a sebességet. A karbantartás és a javítás folyamán a turbina lapátot hegesztik, majd ezt követően megvizsgálják, hogy vannak-e benne repedések és hegesztési hibák.

Turbinalapátok vizsgálata során további javulás érhető el az YXLON Image 2500 képfeldolgozó szoftver opcionális Y.HDR-Inspect szűrőjének használatával. Ez a technológia biztosítja a hibák nagy részletességű láthatóságát és a vizsgálatok megbízhatóságát az alábbi előnyökkel:

 • Rövidebb vizsgálati idő
 • Könnyebb, helytakarékos archiválás
 • Nincs szükség a szennyező vegyszerek drága ártalmatlanítására

Reméljük, hogy sikerült Önt is meggyőznünk a technológia előnyeiről!

Ne várjon, tegye biztonságosabbá a vizsgálatait!

Kérdés, érdeklődés esetén keresse bizalommal szakterületi üzletkötőnket!

Kapcsolat: Szabó Tamás

Elérhetőségek: 06 1 420 5883, illetve info@grimas.hu

Elérhető dokumentumok

Adatok a gyártó honlapján

Yxlon

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„YXLON HDR 2D nagyfelbontású síklemezes digitális képfeldolgozás” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három + három =

Kérjen ajánlatot!

  Amennyiben hibát talál az email küldésekor kérjük írjon közvetlenül az email címünkre: info@grimas.hu

  A hiba elhárításán dolgozunk.