Sonatest ultrahangos vizsgálófejek hibakeresőkhöz

Merőleges vizsgálófejek, szögvizsgáló fejek és fázisvezérelt ultrahangos vizsgálófejek hagyományos és fázisvezérelt hibakereső készülékekhez.

Leírás

Merőleges vizsgálófejek, szögvizsgáló fejek és fázisvezérelt ultrahangos vizsgálófejek hagyományos és fázisvezérelt hibakereső készülékekhez.

Merőleges vizsgálófejek

Négy különböző változat kapható az egy, illetve több kristályos egyenes sugárzású vizsgálófejek kínálatában.

Az érintéses (Contact) vizsgálófej közvetlenül a vizsgált anyag vagy tárgy sík felületén alkalmazható, az egykristályos vizsgálófejek ezen skáláját leginkább vastagságmérésre és lemezek, rudak, kovácsolások, öntött és sajtolt alkatrészek hibáinak felismerésére alkalmazzák. Az egykristályos vizsgálófejek szabványos tartományai különféle frekvenciákkal és csillapítási előírásokkal állnak rendelkezésre, hogy az alkalmazás céljának teljes mértékben megfeleljenek. A kristály és a burkolat méretei szintén fontosak, például a kisebb átmérő alkalmazható a kissé ívelt felületek vizsgálatára, illetve egy mágnessel vasalapú fémekre is rögzíthető.

A kétkristályos (Two Crystal) keveréke az érintéses és a késleltetéses vizsgálófejeknek, mivel mindkét kristály (P&C) enyhén dőlt szögben, ék alakban helyezkedik el egymással szemben, így kitolva a közelteret. Ezeket elsősorban falvastagságmérésre, hibadetektálásra és korrózió érzékelésére alkalmazzák vékony anyagokon, különösen akkor, ha felszínhez közeli hibák keresése szükséges. Ez a tartomány ideális az általános és kritikus hegesztési vizsgálatokhoz is.

A késleltetéses vizsgálófej (Delay Line) egy kristállyal sugároz és fogad ultrahanghullámokat, amely a felülethez kapcsolódik kompressziós vizsgálófejként. A kristályt a próbadarab felületétől egy késleltető blokk távol tartja, kitolva ezzel a közelteret, így lehetővé téve ezáltal a vizsgált darab felületéhez nagyon közeli hibák kimutatását is. Ez különösen nagyon vékony lemezeken történő vizsgálat során hasznos.

A merülő átalakítókat elsősorban gépesített vagy automata rendszerekhez használják, alapvetően a szokásos érintéses kompressziós vizsgálófejekkel hasonló eljárás szerint. A merítési alkalmazások vízzel töltött merülőtartályokban kerülnek végrehajtásra, ahol a vizsgálati tárgy egy forgótányérra vagy görgőrendszerre van helyezve, úgy, hogy az objektum állandó sebességgel haladjon át a vizsgálófej alatt. Az alkalmazások közé tartozik a fém vagy összetett alkatrészekben történő hibakeresés, a hegesztések vizsgálata vagy az online falvastagságmérés, a C-kép vagy B-kép alkotása alkatrészek vizsgálata során.

Jellemzők, típusok

Adatlapok

Szögvizsgálófejek

A szögsugaras vizsgálófejek lehetővé teszik, hogy az ultrahang a vizsgált anyagba bizonyos szögben kerüljön be. A műanyag előtét-ékek a vizsgálófej aktív eleméhez vannak csatlakoztatva a kívánt szög elérése érdekében. A Sonatest előtét-ékeket pontosan úgy tervezték meg, hogy a vizsgálati objektumon belül megtört nyíróhullámot képezzenek bizonyos szögeknél.

A gyakori alkalmazások közé tartozik a hegesztés-vizsgálat, kovácsolások, öntvények, tengelyek, radiális és korróziós repedések vizsgálata.

Jellemzők, típusok

Adatlapok

Fázisvezérelt vizsgálófejek

A Sonatest kínálatában háromféle szériában kaphatók fázisvezérelt vizsgálófejek.

Az X-széria széles választékot kínál a vizsgálófejek specifikációit tekintve (frekvencia, elemméret és elemszám), valamint az ipari szabványok szerinti megfelelés tekintetében egyaránt. Az összes X-szériás vizsgálófej egy beépített 2,5 m kábellel, illetve egy szabványos I-PEX kompatibilis csatlakozóval kapható. Egyéb hosszúságú és típusú csatlakozók is rendelkezésre állnak a sorozathoz.

DAAH (Detachable Active Array Head) termékcsalád kiváló minősége és teljesítménye már több mint 10 éve elismert, egyedülálló fázisvezérelt vizsgálófejes megoldás. Ez a koncepció előnyös a beszerzési költségeket tekintve, de hosszú távon a karbantartás szempontjából is, mivel a kábel javítása sokkal olcsóbban megoldható, mint egy fázisvezérelt szonda cseréje. Kétféle DAAH kábelcsatlakozás van a DAAH szonda termékcsaládban, a kompakt D1 és a nagyobb D5. Minden DAAH kábel beépített 2 m-es kábellel, egy tapintóaljzattal és egy szabványos I-PEX kompatibilis csatlakozóval kapható. Egyéb hosszúságú és típusú csatlakozók is rendelkezésre állnak a sorozathoz.

A Sonatest a repülőgépgyártókkal folytatott konzultáció során fejlesztette ki a hosszú rúd alakú alkatrészek szkennelésének lehetőségét, ahol a rúd sugarának elérése kritikus fontosságú. A kemény gumírozott henger és a formázott műanyag fogantyú segítségével a Stringer vizsgálófej nagyméretű, ívelt alkatrészek beolvasására is alkalmas. A rúd vizsgálófej tartománya különböző frekvenciákkal, szabványos 64 vagy nagyobb, 112 elemes tömbökkel, és egy vagy két nagyfelbontású dekódolóval szállítható, így biztosítva a 100%-os lefedettséget az alkatrész mindkét végén.

Jellemzők

Adatlapok

Sonatest katalógus

Kérdés, érdeklődés esetén keressen bizalommal:

Baráth Richárd

szakterületi üzletkötő – ultrahangos vizsgálókészülékek

06 1 420 5883 vagy info@grimas.hu

Adatok a gyártó honlapján

Sonatest

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Sonatest ultrahangos vizsgálófejek hibakeresőkhöz” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − tizennyolc =

Kérjen ajánlatot!

    Amennyiben hibát talál az email küldésekor kérjük írjon közvetlenül az email címünkre: info@grimas.hu

    A hiba elhárításán dolgozunk.