Maratószerek

A Grimas Kft. évtizedek óta nagy hangsúlyt helyez nemcsak az előkészítő anyagok, hanem a különböző maratási technológiák bemutatására is.

Leírás

A Grimas Kft. évtizedek óta nagy hangsúlyt helyez nemcsak az előkészítő anyagok, hanem a különböző maratási technológiák bemutatására is.

Maratószerek

A legtöbb labor a szokásosan használt oldatokat 250 … 1000 ml mennyiségben keveri ki, és aztán készletezett reagensként tárolja ezeket. Sok oldat veszélytelenül használható. Ajánlatos csak olyan reagenseket tárolni, amelyeket rendszeresen használnak. Készlettároló palackként gyakran használnak üvegdugós, üvegből készült vegyszeres palackokat. Ha ezeket a palackokat rendszeresen felnyitják, akkor a kupak elkezd majd könnyen járni. Ha azonban ritkán használják az oldatot, akkor gyakran beszorul a dugó. A probléma megoldására normál esetben elég, ha a palack nyakát folyó víz alá tartják. Ha ez nem segít, akkor a dugó egy fadarabbal kissé megkocogtatva lazítható meg. Műanyag palackokat szintén használnak, azonban itt is ügyelni kell arra, hogy az anyag ne támadja meg a polimeredényt. Ezek a palackok célszerűen használhatók Nital és hasonló oldatok tárolására. De ügyelni kell rá, hogy ne legyen túl nagy a palack nyomása. Ebben segítséget nyújthat a speciális nyomásszelep, a kézi légtelenítés vagy a fedélbe fúrt apró lyuk. Minden palackot egyértelmű ismertetőjellel kell ellátni. A fluorsavat tartalmazó maratószerekhez polietilén palack ajánlott, mivel a fluorsav megtámadja az üveget.

Sok oldatnál fontos a keverési sorrend, különösen, ha veszélyes vegyszereket használnak. Ha víz is meg van adva, mindig desztillált vizet használjon, mivel a vezetékes víz ásványokat tartalmaz, és sokkal rosszabb maratási eredményre vezethet. Mindig hideg vizet használjon, mivel a forró víz, és ezáltal a forró maratószer sokkal agresszívebb, és erős reakciót válthat ki. Oldatok készítésekor mindig a vízzel vagy alkohol kezdje. Ezt követően oldja fel a sókat és szilárd anyagokat. Egy jó laborból nem hiányozhat a mágneses keverő. A veszélyes vegyszereket, mint a savak és lúgok, csak a végén, figyelmesen és lassan adja hozzá, az oldat jó keverése közben. Ha kénsavat (H2SO4) használnak, azt mindig utoljára adja hozzá, és szükség esetén hűtse a keveréket, mivel a kénsavnál a keverés közben túl magas hőmérsékletek léphetnek fel.

Maratási eljárás

A mikroszkópos vizsgálat normál esetben 1000× maximális nagyításra korlátozódik, elérve a felbontás határait, kivéve, ha olajimmerziós objektívet használnak. Képelemző rendszerek alkalmazásával az optika (megjelenés) javítható, jóllehet a felbontás még mindig max. 0,2 – 0,3 μm. A megfelelően előkészített minta mikroszkópos vizsgálata egyértelműen felfedi a strukturális jellemzőket, mint a szemcse mérete, kiválások, valamint a fázisok és zárványok alakja és nagysága. A mikroszerkezet vizsgálatával megállapítható, milyen mechanikai vagy termikus kezelésen esett át a fém. E vizsgálatok közül sokat szabványosítottak (ASTM és más szabványok) és integráltak kiértékelő képelemző rendszerekbe.

A maratást mártással, törléssel vagy elektrolitikus úton, alapvetően szelektív korróziót okozó alkalmas kémiai oldatban végzik. A törlő maratást előszeretettel használják olyan fémeknél és ötvözeteknél, amelyek felületén oxidréteg képződik, és nehezíti meg a maratást.

Ide olyan anyagok tartoznak, mint a rozsdamentes acél, alumínium, nikkel, nióbium, titán és ezek ötvözetei. A minta összekarcolásának elkerülése érdekében ajánlott kozmetikai vattát használni. A maratási idők az alkalmazott maratószertől és az anyag korrózióállóságától függően változóak. Általánosságban mikrovizsgálatoknál a maratás legyen gyengébb, míg makrovizsgálatokhoz erősebb maratás szükséges. Néhány maratószer szelektíven mar, és csak egyes fázisokat mutat meg.

A szemcseátmérő meghatározásához rendkívül fontosak a szemcsehatárokat láthatóvá tevő maratószerek. A szemcsehatárok előhívásakor, különösen primer ausztenites szemcsehatárok maratásánál jelentkező problémákra megoldást tudunk ajánlani különböző maratószer-receptjeinkkel.

Receptekért, eljárásokkal, a maratószerek kiválasztásával kapcsolatos tanácsokért forduljanak hozzánk bizalommal!

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Maratószerek” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 4 =

Kérjen ajánlatot!

    Amennyiben hibát talál az email küldésekor kérjük írjon közvetlenül az email címünkre: info@grimas.hu

    A hiba elhárításán dolgozunk.