CT-vizsgálat a kutatás-fejlesztés szolgálatában

A K+F széles spektrumára a CT-vizsgálatnak is ki kell terjednie, hiszen az alkalmazási terület változatos méretű és anyagú objektumok vizsgálatát igényli.

Leírás

A K+F széles spektrumára a CT-vizsgálatnak is ki kell terjednie, hiszen az alkalmazási terület változatos méretű és anyagú objektumok vizsgálatát igényli.

Mivel az YXLON CT rendszerei egyszerre rendkívül specifikusak és sokoldalúak, segítségükkel minden vizsgálati problémára felkészülhetünk.

 

Kultúra, restauráció, régészet

Román stílusú Jupiter oszloppillér restaurálása

Jupiter nagy oszlopa az első század második felében Mainz városában épült polgári emlékmű Jupiter római isten tiszteletére. Az oszlopot a Római Birodalom alatt emelték és pusztították el, majd 1905-ben fedezték fel újra. A későbbi helyreállítási munkálatok előkészítése során az egyik YXLON laboratóriumba behozták a feliratokat tartalmazó blokkot és a pillér öt oszlopdobának egyikét. A CT vizsgálat alapján alaposan megvizsgálták az 1905-ös restauráció anyagát és módszertanát.

A CT-vizsgálatokat lineáris gyorsítóval végezték Hattingenben, Németországban. Ez a LINAC egység több MeV energiát biztosít, mivel a nagy sűrűségű tárgyak (pl. kő) röntgensugárral történő áthatolásához nagy energia szükséges. A felvételeken első pillantásra jól láthatók a különböző anyagok, amelyekből a pillér áll:

  • Eredeti homokkő (fényes)
  • Üreges területek és repedések (fekete)
  • A régebbi restaurálás során hozzáadott gipsz (sötétszürke)
  • Az újabb restaurálás során hozzáadott gipsz (világosszürke)
  • Vaspáncélzat (fehér folt)

Bronzkori aranykincs feltárása

Németországban egy 2011-es csővezeték építése során nagy mennyiségű fém jelenlétét észlelték a talajban koncentrált területen. Biztonsági okokból egy 50x50x25cm-es blokkot tártak fel azonnali elemzés céljából.

Az első 200kV-os röntgenvizsgálat nagyon diffúz képet eredményezett. Egy autóipari laboratóriumban (450kV) készült CT vizsgálat eredményéből már megmutatkozott, hogy hatalmas kincset találtak. De a pontosabb információhoz nagyobb energiára volt szükség. A hattingeni YXLON 6 MeV segítségével a régészek már pontosan meg tudták határozni, hogy mit találtak. Több tucat gyűrű, amulett, stb…

A 3D CT modellt 3D nyomtatóval műanyag formában kinyomtatták, hogy segítse a szakértőket a kincs feltárásában. Kb. egy havi munka után így a kincs tárgyait sikerült teljes mértékben feltárni.

 

Anyagtudomány

Az anyagtudomány rendkívül széles alkalmazási területet fed le, és a képalkotás nagymértékben függ az anyagtípustól. Az YXLON CT rendszerek sokféle röntgenvizsgálatnál alkalmazhatók.

Szénszál erősítésű polimer (CFRP – Carbon Fiber Reinforced Plastic)

A CFRP alkatrészek könnyűek és merevek, de nem könnyű őket tökéletes minőségben előállítani. A CFRP esetében a rostok irányának vizsgálata a legfontosabb a minőségellenőrzés szempontjából. Habár a CFRP szénszálak nagyon vékonyak (~ 5μm – 10μm), az egyes szálak felbontására nincs szükség a szálorientáció meghatározásához. A szürkeárnyalat elegendő ahhoz, hogy megbízható legyen az elemzés. 

Üvegszál erősítésű polimer (GFRP – Glass Fiber Reinforced Plastic)

A GFRP jól látható, mivel az üvegszálak öt-tízszer vastagabbak a szénszálaknál, így a szálorientáció is pontosabban definiálható.

Betonvizsgálat

A beton CT-vizsgálatával az anyag keveredése és annak eloszlása ellenőrizhető. A beton minták vizsgálata segít meghatározni a könnyebb vagy sűrűbb anyagok zárványait, illetve jó rálátást ad a beton stabilitási minőségét tekintve. Egy cink-minta CT-vizsgálata porozitáselemzéssel segít az áramlás és a hűtés folyamatának optimalizálásában.

Földtan

Az YXLON CT rendszerek alkalmazásával az olaj- és gázipar ismeretei bővülhetnek a vizsgált földterület szerkezetéről.

Porózus anyag (talaj) vizsgálata

A furatból származó talajmag-mintákról készült CT képalkotás a geológusok számára képet ad a kristály zárványokról, illetve más sűrűbb zárványokról. Az olyan kifinomult eszközökkel, mint például az új YXLON áramláselemzés, a szakértők képesek számszerűsíteni és elemezni a különböző porózus és többkomponensű anyagok tulajdonságait.

Az olyan komplex jelenségek kiszámítása, mint a permeabilitás és diffúzitás, a kapillárisnyomás modul (Capillary Pressure Module) használatával lehetséges. Ez a földtudományokban alkalmazott méréseket biztosít a talaj és a szikla minták jellemzésére. A kapillárisnyomás modul kiszámítja a pórusméret-eloszlást és a kapillárisnyomás-elvezetési görbét egy beolvasott porózus anyagra vonatkozóan. Ezenkívül virtuális MICP (higanybefecskendezéses kapillárisnyomás) kísérleteket is végez. 

Kő- és sziklaelemzés

A kövekről (vulkanikus kőzetekről) készült CT felvételek egyszerűen megmutatják a zárványok (pl. az üveg és a kristály) számát. Ez képet ad a szakembereknek a vulkán magmakamrájában talált vegyületek típusáról.

Biológiai alkalmazás

A természettudományi múzeumokban gyakran használják a YXLON CT rendszereket állati tetemek, illetve állati csontvázak vizsgálatára – gyakran ritka állatok esetében. A biológusok és paleontológusok világszerte röntgensugaras vizsgálatokból származó részletes adatokat oszthatnak meg egymással, különös tekintettel azokra az állatokra, amelyek exportja a vámjogi szabályozások miatt korlátozott lehet.

Az adatok megosztása felgyorsítja az ismeretlen fajok besorolását. A tanulók, hallgatók is részletes elemzéseket végezhetnek anélkül, hogy közvetlenül hozzáférnének az eredeti állati maradványokhoz.

A CT képalkotás lehetővé teszi a digitális archiválást is, ami rendkívül fontos a múzeumok számára. Rájöttek, hogy az olyan állatok, mint pl. a páncélozott gyíkok a páncélzatuk megsértése nélkül is elemezhetők. Valójában a CT képalkotó képességének köszönhetően akár a nagyon kicsi szerkezetek kifinomult élettani tanulmányozását is lehetővé teszi pl. az orrüreg vizsgálata kapcsán. Ez segít a tudósoknak vizsgálni adott állatok szaglását és lélegzését, és hogy miért van némelyiknek különösen jó szaglása.

Kérdés, érdeklődés esetén keresse bizalommal szakterületi üzletkötőnket!

Kapcsolat: Szabó Tamás

Elérhetőségek: 06 1 420 5883 vagy info@grimas.hu

 

TIPP: A csatolmányokban megtekintheti kapcsolódó CT berendezéseink prospektusait!

Elérhető dokumentumok

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„CT-vizsgálat a kutatás-fejlesztés szolgálatában” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + 2 =

Kérjen ajánlatot!

    Amennyiben hibát talál az email küldésekor kérjük írjon közvetlenül az email címünkre: info@grimas.hu

    A hiba elhárításán dolgozunk.