Hidraulikus és mechanikus szakítógépek modernizálása

Szolgáltatásaink közé tartozik mechanikus és hidraulikus szakítógépek modernizálása, felújítása, digitalizálása a szabványoknak (pl. ISO 6892) megfelelően.

Egy régi szakítógép korszerűsítése több szinten is történhet. Alapszinten megoldható egy finom nyúlásmérővel történő kiegészítés, amely akár hagyományos kijelzőn is mutathatja az eredményt.
Szakítógépek modernizálásának és digitalizálásának lehetőségei
A modernizációk elvégzése általában több felkészülést és utólagos beállítást igényel, mint egy teljesen új szakítógép üzembe helyezése, de még így is bőven megéri a munkát, hiszen egy új berendezés árának töredékéért juthatunk a legmodernebb technikához. Az ipar számos területén használnak gyártásellenőrzésre vagy kutatási célokra szakító, hajlító, nyomó és törő anyagvizsgáló gépeket. Ezek a berendezések nagy értéket képviselnek, ezért sok helyen még ma is a 20, 30 vagy akár 50 évvel ezelőtt megvásárolt gépeket használják eredeti állapotukban.
A klasszikus szakítógépek különböző fémek, műanyagok vagy kompozitok statikus roncsolásos vizsgálatára szolgálnak. Egy, a fémiparban használt berendezés a legtöbb esetben legalább 100 kN (mintegy 10 t), sok esetben 400 kN, 1000 kN vagy még nagyobb erőt is képes közölni a befogók közé szorított anyaggal, így vizsgálva a szakadáshoz vezető erőt és az egyéb anyagjellemzőket. A berendezés több tonna acélt tartalmaz, amely megfelelően méretezett, és többnyire csak nem megfelelő használat esetén deformálódik vagy megy tönkre. Ezért lehetséges, hogy máig sok helyen működnek több tízéves kivitelek napi használatban.
E gépek legnagyobb hátránya, hogy egyre nehezebb a mechanikus vezérlő- és mérőelemek javítása. Szakítódiagramot a legjobb esetben is csak ceruzával tudnak rajzolni milliméterpapírra, az erő egy nagyméretű analóg órán kerül kijelzésre, a vizsgálati sebesség sok esetben nem állítható és mértéke nem is meghatározott. Mai szemmel érdekes látvány, amikor komoly anyagvizsgálatokat bíznak ilyen múzeumi berendezésekre. Viszont ezek a (legtöbb esetben az NDK-ban vagy Magyarországon gyártott) gépek a mai napig kalibrálhatók, és mechanikai vagy hidraulikai erőátviteli elemeik kifogástalanul működnek. Ezért releváns a régi szakítógépek modernizálása és digitalizálása, hiszen ha fel lehet szerelni őket erő- és útmérő jeladóval, vagy meg lehet hajtani modern vezérlőelektronikával, akkor nem kell kidobni az amúgy megfelelően működő, precízen megmunkált, többtonnás acélszerkezeteket. Mivel egy ilyen szakítógép újonnan akár 10–40 millió forintba is kerülhet, ezért sok helyen elgondolkodnak a meglévő gépek felújításán és digitalizálásán.

Többszintű korszerűsítés

Egy régi szakítógép korszerűsítése több szinten is történhet. Alapszinten megoldható egy finom nyúlásmérővel történő kiegészítés, amely akár hagyományos kijelzőn is mutathatja az eredményt. Ez lehet a próbatestre felcsíptethető típus vagy akár érintésmentes is, amelyhez már számítógép szükséges.

Második szinten elképzelhető útmérő és erőmérő cella vagy egyéb erőmérő jeladó beépítése a meglévő szerkezetbe. Ekkor már számítógéppel regisztrálhatók az adatok, így automatikusan számíthatóvá válnak például az Rp 0,2, Rm, Ra stb... értékek, a szakítódiagram értékelhetővé válik, valamint minden adat elmenthető, visszahívható és jegyzőkönyvezhető lesz. Egy ilyen átalakítással sokat léphet előre a felhasználó a mai kor színvonalának eléréséhez. A rendszer megfelelő lehet, ha nincsenek különleges elvárások a szakítógéppel szemben, valamint ha a berendezés vezérlése is használható még egy ideig.

A legmagasabb szintű modernizálás keretében a szakítógép kap egy teljesen új vezérlőrendszert, amely tartalmaz minden elektronikát és jeladót, valamint típustól függően a hidraulikai és mechanikus hajtóelemeket is. Egy ilyen átépítéssel az anyagvizsgáló gép alkalmassá válik a teljes körű szoftveres vezérlésre, és a legmagasabb szintű elvárásoknak is megfelel. A használhatóságnak elméletileg már csak a gyári befogórendszerek szabhatnak határt vagy a nagyon kis erőigényű minták pontos vizsgálata, de a gyakorlatban egyedi adapterekkel bármilyen ma kapható megfogók csatlakoztathatók, és a vezérlés megengedi akár több erőmérő cella csatlakoztatását is. Ilyen rendszereket gyárt a német prémium szakítógépgyártó, a Hegewald & Peschke Mess und Prüftechnik GmbH. A Magyarországon is bizonyított és komoly referenciákkal rendelkező gyártó típusspecifikusan készített modernizációs rendszereivel az akár 30 éves keletnémet gyártmányú hidraulikus szakítógépekkel is elvégezhető a legújabb ISO 6892-1/A szerinti szabványos szakítóvizsgálat is.

Mechanikus szakítógépek modernizálása

Cégünk évek óta sikerrel foglalkozik hagyományos mechanikus szakítógépek felújításával, modernizálásával és digitalizálásával az aktuális ISO 6892 szabvány szerinti szakítóvizsgálat elvégzésére alkalmassá téve a berendezéseket.

Technikai hátterünk a szakítógép vezérlések terén a német gyártmányú, kiváló minőségű, sorozatban előállított DOLI digitális vezérlőegységek és a hozzá tartozó, adatgyűjtéshez szükséges jeladók és útadók. Ennek segítségével bármilyen régi típusú, működő szakítógépet át tudunk alakítani úgy, hogy a kijelzés és az adatgyűjtés digitálisan történjen számítógépen.

A vásárló kérésére akár külső megjelenésében is felújítunk pl. egy 4 oszlopos szakítógépet. Mindezekben technikai partnerünk az első osztályú anyagvizsgáló gépeket és az azokhoz tartozó kifinomult szoftvereket fejlesztő és gyártó Hegewald & Peschke Meβ und Prüftechnik GmbH. A próbadarab nyúlásának pontos mérésére ebben az esetben is ajánljuk külső mechanikus, vagy érintésmentes extenzométereinket.

 

Mechanikus szakítógép-modernizálás referenciáink:

 • Instron 200 kN szakítógép – Electrolux, Jászberény
 • AVK Budapest Sz-10, 100 kN szakítógép – Ajkai SzkI és Kollégium Bánki Donát Intézményegysége
 • AVK Budapest Sz-10, 100 kN szakítógép – Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

 

 

Hidraulikus szakítógépek modernizálása

Hidraulikus szakítógépek digitalizálása és korszerű kiegészítőkkel történő felszerelése, illetve az aktuális vizsgálati szabványoknak való megfelelésre való átalakítás is megoldható. A mechanikus szakítógépekhez hasonlóan a hidraulikus anyagvizsgáló gépek felújítására, korszerűsítésére is van lehetőség a vásárló igényeitől függően.

Technológiai beszállítónk a vezérlőegységek területén a német DOLI GmbH. Teljes körű modernizálás esetén a szakítógép alkalmas lesz a próbadarab nyúlási sebességéhez mérten történő szabályozásra ISO 6892 szabvány szerint. Ebben az esetben precíz német partnerünkkel a Hegewald & Peschke Meβ und Prüftechnik GmbH-val dolgozunk együtt akik szállítják a vezérlő és kiértékelő szoftvert, valamint a szükséges egyéb technológiát.

 

Hidraulikus szakítógép-korszerűsítés referenciáink:

 • WPM Leipzig 1000 kN – Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft.
 • Amsler 400 kN – Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft.
 • WPM Leipzig 400 kN + kemence felszerelés – Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt.
 • WPM Leipzig 200 kN – Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt.
 • Amsler 1000 kN – Dunaferr Zrt.
 • MTS 500 kN – Dunaferr Zrt.
 • Instron 250 kN – Budapesti Műszaki Egyetem
 • MTS 500 kN dinamikus – Budapesti Műszaki Egyetem
 • Lézer extenzométer felszerelés – ÉMI TÜV Kft.
 • WPM Leipzig - Csőszerlabor Kft.
 • WPM Leipzig 400 kN – Vincotte Hungary Kft.

 

 

A témában írt rövid cikkünk a Gyártástrend Magazin hasábjain is megjelent.

 

Kérdés, érdeklődés esetén keressen bizalommal:

Szabó Tamás

szakterületi üzletkötő – szakítóvizsgálat

06 1 420 5883 vagy info@grimas.hu

VektorosGrimasLogo-yellow

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Copyright 2019 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.