A többirányú mágnespadon végzett mágnesezhető poros repedésvizsgálat előnyei

Ha nagy volumenben és mindkét irányban szükséges vizsgálni a repedéseket, akkor a többirányú nedves mágnespad alkalmazása a legjobb megoldás.

 

A munka egy gerjesztéssel és UV lámpás ellenőrzés mellett elvégezhető. A többirányú mágnespadok többfázisú áramkörökkel rendelkeznek, így lehetővé teszik a mágneses tér mindkét irányának alkalmazását egyidejűleg anélkül, hogy befolyásolnák egymást.

A Magnaflux ilyen új, többirányú vizsgálatra alkalmas, mágneses repedésvizsgálópadot fejlesztett ki kifejezetten nagy mennyiségű gyártmány gyors vizsgálatára. Az univerzális mágnespadot az autóipari ügyfelek igényeinek figyelembevételével tervezték, és hamarosan már az Európában legtöbbet eladott berendezések egyikévé vált.

 

Gyorsabb vizsgálatok

A berendezés azért nevezhető univerzálisnak, mert úgy tervezték, hogy az alkatrészek teljes felületét egyetlen gerjesztéssel mágnesezze, akár 90 cm hosszúságban. Ez az eljárás forradalmi, mivel a mágnesezéshez, a fürdőhöz és az ellenőrzéshez általában szükséges időnek csak a felét veszi igénybe.

A vizsgálati sebesség tovább növelhető az automatikus programvezérlés mód beállításával. A mágnespad egyszerűen programozható a mintadarab automatikus rögzítésére, mágnesezésére és demagnetizálására. A fürdő is automatizálható, illetve egy nagy felületű zuhanyrendszerrel helyettesíthető, ami tovább csökkenti az ellenőrzési időt, és optimalizálja a vizsgálati folyamatot.

Az univerzális mágnespad alkalmazása során a felhasználók akár ezerféle automatizálási technikát is elmenthetnek, ami nem csak a vizsgálati beállításokhoz szükséges időt csökkenti, de a hibák esélyét is. Valamint biztosítják, hogy a folyamat minden egyes lépése végrehajtásra kerül és a korábbiakkal megegyező módon történik.

Az egyirányú és a többirányú gépek közötti mintafeldolgozási sebesség különbségét egy időpróba kísérlettel számszerűsítettük, és azt tapasztaltuk, hogy mivel a többirányú mágnespadok hosszanti és keresztirányú mezőkkel egyidejűleg mágneseznek egy alkatrészt, így a szükséges vizsgálati lépések számra 22-ről 12-re csökken, ezáltal 47%-os időkülönbséget tapasztaltunk. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó minden egyirányú géppel való alkatrészvizsgálattal töltött órából kb. félórát elpazarol, amit egy azonos alkatrész többirányú géppel történő vizsgálata esetén megtakaríthatna.

 

Az eljárás ellenőrzése

Az eljárást eleve mindig teljes kontrol alatt szükséges végezni, de a nagy sebességű mágnespad használata még magasabb szintű ellenőrzést igényel. Ezért néhány gondolatot szeretnénk megosztani a mágnesezhető poros eljárás ellenőrző eszközeiről is.

Függetlenül attól, hogy autóipari vagy a repülőgépipari repedésvizsgálatról van-e szó, a rendszer teljesítmény-ellenőrzése döntő fontosságú az optimális vizsgálati eredmények eléréséhez. Ezt naponta meg kell tenni a rendszer mágnesezési képességének és a megfelelő jelzések létrehozásának igazolására. Erre a célra szabványosított próbadarabokat alkalmazunk az ismert vagy mesterséges hibákkal.

Az ASME szabvány szerinti mágneses mező indikátor (D250) segédeszközként szolgál a mágneses térerő erősségének és irányának meghatározására a nemesfémek repedéseinek kimutatása során. A Berthold-körtárcsa pedig a vizsgálószer (fluoreszkáló szuszpenzió) ha­tékonyságát, behatolási mélységét és a mágneses mező irányát ellenőrzi.

Az MTU repesztett tárcsa (másnéven 1-es számú etalon) a mágnesezhető poros vizsgálóanyagok tulajdonságainak ellen­őrzésére, összehasonlítására szolgál. A 2-es számú etalon pedig a mágnesezhető poros vizsgálóanyag érzékeny­ségének értékeléséhez használatos.

Az ASTM szabvány szerinti szedimentációs szettbe tartozó centrifugál kémcső és állvány a mágnesez­hető poros szuszpenzió anyagtartalmának ellenőrzéséhez, a fürdő-koncentráció meg­állapításához alkalmazható. A KETOS tesztgyűrű mesterséges hibákkal segít a felszín alatti hibák szimulálásában, száraz és nedves mágnesez­hető poros repedésvizsgálathoz használható az ASTM E1444 szabvány szerint.

Kínálatunkban elérhetők univerzális mágneses térerőmérő szondák digitalizáló és linearizáló mikroszabályzóval, valamint maradék mágnesezettség mérő analóg műszerek is.

 

Érdeklődés, ajánlatkérés esetén keressen minket elérhetőségeinken:

Baráth Richárd

szakterületi üzletkötő – roncsolásmentes anyagvizsgálat

06 1 420 5883 vagy info@grimas.hu

VektorosGrimasLogo-yellow

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Copyright 2019 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.