A Pfinder brand és ami mögötte van

A német Pfinder KG folyadékbehatolásos és mágnesezhető poros repedésvizsgálathoz szükséges vizsgálóanyagokat és eszközöket fejleszt és gyárt.

Fejlesztés, gyártás, értékesítés és szolgáltatás egy fedél alatt

A Pfinder több mint 130 éve sikeres és független cég. A társaság 1884-ben alakult, eredetileg speciális vegyi anyagok, pl. viaszok, olajok és zsírok gyártója és szállítója volt. A németországi Swabia régió jó képességű mérnökei és kereskedelmi szelleme új előnyt adott a vállalatnak a második világháború utáni években. Mára olyan modern, hozzáértő és innovatív partnerévé vált az autóiparnak, a beszállítói iparnak és a különböző ipari ágazatoknak, mely kiváló hírnévnek örvend.

Minden évben több mint 9.000.000 alvázon kerülnek alkalmazásra Pfinder termékek. Az ügyfelekkel fenntartott szoros kapcsolat, a rugalmasság és az ésszerű ügyféligények alapján történő magas minőségű, korszerű fejlesztési munka mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a Pfinder az autóipari szektor hozzáértő, fontos, problémamegoldó partnerévé váljon. A 110 alkalmazott közös célja a teljes vevői elégedettség.

A Pfinder termékek számos szabványnak megfelelnek: EN ISO 3452-2, 3452-5, 3452-6, 9934-2, ASTM E165, ASME VArt.6, ASME V Art.7, ASTM E 1444, ASTM E 709, AMS 2641, AMS 3041, AMS 3042, AMS 3043, AMS 3044, AMS 3045, AMS 3046, AS 4792, RCC-M, PMUC.

 

És több mint 70 autóipari gyárban használják őket a napi munka során.

 

Roncsolásmentes anyagvizsgálati területen több mint 50 évnyi fejlesztési és gyártási tapasztalattal rendelkezik. Mi ezen belül a folyadékbehatolásos (piros-fehér, fluoreszkáló, duál) és a mágnesezhető poros (fekete-fehér és fluoreszkáló) repedésvizsgálatokhoz szükséges magas minőségű anyagok és eszközök palettáját forgalmazzuk.

 

GREEN NDT

A környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartó termékmegoldásairól is jól ismert Pfinder vállalat fenntarthatósági kampányt hirdetett. A felhasználók is egyre inkább odafigyelnek a nem-címkézett, környezetbarát termékek használatára.

Az Európai Unió REACH-rendelete (amely jelenleg teljesen hatályban van) meghatározza az új, CLP-kompatibilis címkézés használatát, amelynek célja, hogy növelje a fogyasztók tudatosságát a vegyi anyagok használatával kapcsolatban, csökkenti a felhasználói kockázatot és kevésbé gyakorol negatív hatást a környezetre.

A globálisan elismert, könnyen lebomló penetrálószer, a Pfinder 900 piacvezetővé vált a német autóipari felhasználásban. Emellett a Pfinder további erőfeszítéseket tett, hogy csökkentse a szén-dioxid kibocsátást az aeroszolos termékcsalád használatát illetően, azzal a céllal, hogy minimalizálja a környezetre gyakorolt hatásukat. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ne csak műszaki és gazdasági kritériumok alapján, hanem a lehetséges környezeti hatások csökkentését is figyelembe véve hozhassanak döntéseket.

 

Minimalizálja cége karbon-lábnyomát!

A Pfinder a németországi atmosfair non-profit szervezettel való együttműködésben dolgozik az roncsolásmentes repedésvizsgálati anyagok környezetre gyakorolt negatív hatásának csökkentésén. A szervezet az aktív klímavédelemre törekszik, amely a CO2-kibocsátás kiegyenlítésén, elkerülésén és kompenzációján alapul.

A CO2-kibocsátás csökkentésére vonatkozó megközelítés kulcsfontosságú része a proaktív tanácsadás a felhasználók felé, illetve az alternatív alkalmazási megoldások keresése (pl. az aeroszolok kiváltására) és a biológiai lebonthatóság alkalmazása a különböző Pfinder vizsgálóanyagok esetében. Erőfeszítés az energiaigényes szennyvízkezelő technológiák használatának elkerülésére.

Az aeroszol csomagolási forma 3,5x nagyobb CO2-kibocsátást eredményez, mint az egyéb, tartályban (kannában vagy hordóban) szállított termékek. A speciális alkalmazási technikák részben kiküszöbölik az aeroszolos kivitel szükségességét, anélkül hogy az egyszerű kezelhetőséget vagy a minőséget. A speciális alkalmazással kapcsolatos pénzügyi befektetés alkalmazástól függően is kifizetődik egy éven belül.

      

 

Biológiai lebonthatóság 

A penetrációs repedésvizsgáló anyagok lemosása során szennyvíz keletkezik. A Pfinder által gyártott biológiailag lebomló penetrálószer használatával az elhasznált víz normál körülmények között, a szennyvízcsatornán keresztül előkezelés nélkül ártalmatlanítható. Az eljáráshoz szükséges hivatalos jóváhagyást az utóbbi években számos alkalommal kiadták. Ezzel jelentős beruházási és működési költséget takaríthat meg. Ez a megközelítés aktív hozzájárulást jelent a káros környezeti hatások csökkentéséhez.

 

Nem veszélyes anyagok

Az európai uniós EC 1272/2008 CLP rendelet (az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról) összhangba hozza az uniós jogszabályokat az Egyesült Nemzetek Szervezete által 2002-ben elfogadott GHS (Vegyi Anyagok Besorolásának és Címkézésének Globálisan Harmonizált Rendszere) szabályozási keretrendszerrel, mely azonosítja a veszélyes vegyi anyagokat, és figyelmezteti a felhasználókat a lehetséges veszélyekre. A GHS, melyet számos ország elfogadott világszerte, jelenleg is a veszélyes áruk szállítására vonatkozó nemzetközi és nemzeti szabályozás alapjaként szolgál. A vegyi anyagokból eredő veszélyek azonosítására szabványosított üzenetek, piktogramok, címkék és biztonsági adatlapok sorozatát használják.

A Pfinder új és továbbfejlesztett termékei csökkentik az érintett anyagok veszélyességi lehetőségeit, változatlanvagy még jobb alkalmazhatósággal.

 

Néhány példa erre:

PFINDER 100/101:

Annak ellenére, hogy a szigorúbb határértékek már alkalmazandók a címkék összetevőinek deklarálására, a formulák optimalizálásával sikerült biztosítani, hogy a széles körben használt fluoreszkáló mágnesezhető poros részecske-koncentrátum továbbra is címkézési kötelezettség nélkül szállítható.

PFINDER 240

Új fejlesztés, amely új szabványokat állít fel az olaj alapú, fekete mágnesezhető poros részecske-szuszpenziók alternatívájaként, amelyeket aeroszolos dobozban szállítanak. A PFINDER 240 is egy fekete, mágneses részecske-szuszpenzió, amelyet aeroszolos dobozban szállítanak, de azért nem vonatkozik rá címkézési kötelezettség, mivel vízbázisú, és nem éghető hajtóanyagot használ.

PFINDER 555

A mágneses részecske-koncentrátumok vivőanyagaként használt vizsgálóolajokat általában "Xn / Harmful to Health" jelzéssel látják el a belélegzés veszélye miatt. Az újonnan kifejlesztett PFINDER 555 azonban megfelel az EN ISO 9934-1 szabvány fő követelményeinek a mágneses részecskék hordozóanyagának tekintetében, így címke mentes.

 

INNOVATÍV TERMÉKFEJLESZTÉSI MEGOLDÁSOK, FOLYAMATOPTIMALIZÁLÁS

A Pfinder termékek használatával a teljes penetrációs folyamat költségeit minimálisra csökkentheti. A Pfinder nagyban gondolkodik, a teljes folyamatláncot ellenőrzi, elemzi, értékeli. Az elmúlt 20 évben folyamatosan törekszik a vizsgálati eljárások, folyamatok optimalizálásra, az alábbi fejlesztések is ennek az eredményei.

 

Fejjel lefelé is használható aeroszolok

További előnyös fejlesztés: a Pfinder 800 és 860 ásványi olajoktól mentessé vált. Az ügyfelek kéréseit figyelembe véve optimalizálták a szórófej tulajdonságait is, hogy még erősebb és koncentráltabb legyen a Pfinder 860 szórása. Az aeroszolos spray most kapott egy fejjel-lefelé is működő szelepet, a speciális szeleptechnológia már akár 360°-os munkapozíciót is lehetővé tesz, akár a fejünk felett is. Az alábbi ikon jelzi a flakonokon, hogy minden pozícióban alkalmazhatók:

A modern töltőtechnológiák és a speciális hajtóanyagok használata révén a Pfinder képes növelni az aktív komponensek számát az aeroszolok flakonjaiban. Ez megnöveli egy-egy flakon ki- és felhasználhatóságát, ezenkívül a Pfinder kiterjesztette a működési hőmérséklet-tartományt is (+10°C alá és +50°C felé).

 

Csatornába való leengedés lehetősége 

Az öblítési folyamat lemosó vegyszerei, melyek a Pfinder 800 és Pfinder 900 sorozat penetrálószereinek maradványait tartalmazzák, közvetlenül a csatornarendszerbe bocsáthatók. Ez az előny a meglévő és az újonnan tervezett folyamatok esetében is érvényes. Teljes mértékű biológiai lebonthatóságuk miatt előkezelésre sincs szükség, ezáltal a folyamat költségei jelentősen csökkennek, hiszen egy új penetrálóállomás megtervezése során már minden belső szennyvíztisztításra irányuló beruházás feleslegessé válik:

  • nem szükséges szennyvízkezelő rendszerbe beruházni (ultrafinom szűrés, párologtató, aktív szén szűrők) cca. 135.000 Euro
  • a speciális hulladék elhelyezésének költsége is megspórolható (aktív szén, ásványi olaj, amely retentátumokat tartalmaz)
  • alacsonyabb működési költségek: a szennyvízelvezetés és -kezelés, az aktív szén szűrés, az ultrafinom szűrési folyamat (>20KWh / m³ szennyvíz) és a párologtatás (>60KWh / m³ szennyvíz) mind-mind nagy mennyiségű energiafogyasztással jár és a vízfogyasztás is csökken
  • nincs kapcsolódó karbantartási költség és pótalkatrész igény 

Ezek az előnyök napi szinten bizonyítást nyernek az olyan nagy mértékű anyagfelhasználást igénylő ügyfelek révén, mint az AUDI, BMW, Daimler, Volkswagen illetve az autóipari beszállítók esetében, pl. öntödék, kovácsüzemek.

A változás kifizetődik: a szennyvízkezelő rendszerek kiterjedt működési költségei miatt a Pfinder penetrálószerekre való áttérés a meglévő eljárást is nyereségesebbé teszi. Évente több mint 10.000 Euro költségmegtakarítás könnyen megvalósítható a kisebb vizsgálólaborokban is. A CO2-ekvivalens összehasonlítása alapján ráadásul a szennyvíz használatának függvényében a csatornába való közvetlen kibocsátás akár 20-60x környezetbarátabb megoldás lehet. A folyamatok átvizsgálásában, optimalizálásában és a költségcsökkentési lehetőségek meghatározásában szívesen segítünk, keressen minket!

 

Nedves előhívó – szárítás nélkül

A vizsgált munkadarab típusától és geometriájától függően a Pfinder nedves előhívó koncentrátumok előnyei: vízben szuszpendálva (Pfinder 930) vagy oldva (Pfinder 940) illetve akár 60-70°C hőmérsékleten (kifejezetten ISO 3452-2 szabvány szerinti vizsgálat szerint) az előhívó további szárítási lépés nélkül szárad. 

 

Penetrálás előhívó nélkül

A legelterjedtebb vizsgálati előírás szerinti az eljáráshoz nélkülözhetetlen az előírt tulajdonságoknak megfelelő előhívó használata. Ettől való eltérések megengedettek, de csak abban az esetben, ha a szerződött partnerek ebbe beleegyeznek. Ez a jóváhagyás úgy kapható meg, ha bizonyítékkal támasztjuk alá, hogy az előhívó nélküli folyamattal a releváns jelek ugyanúgy vagy még jobban megfigyelhetőek, mint az előhívóval történő munka esetében.

A Pfinder magas minőségű és teljesítményű penetrálószereket kínál erre a speciális célra, és segít meghatározni a lemosási folyamat szükséges módosításait a kívánt eredmény elérése érdekében.

Ez az előhívó nélküli eljárás már tesztelés alatt áll néhány komoly anyagvizsgáló cégnél. A folyamat legfontosabb előnyei: a rövidebb behatolási idő, költségcsökkentés és a tisztítási folyamat elhagyása.

 

Mágnesezhető poros szuszpenziók korrózióvédelemmel

A Pfinder vízben oldódó, mágnesezhető poros repedésvizsgáló koncentrátumok hatékony korrózióvédelmet biztosítanak a beltéri illetve fedett külső raktárakban tartott alkatrészek számára akár több hétig is.

Szükség esetén a korrózióvédelem hatékonysága további adalékanyagok hozzáadásával növelhető. Ezzel a megoldással a szabadtéri tárolhatóság további folyamatok nélkül is biztosított.

VektorosGrimasLogo-yellow

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Copyright 2019 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.