Imprintec i3D hibrid mechanikai anyagvizsgálati technológia

Mi ihlette az Imprintec technológia kidolgozását?

A módszer alapötlete az anyagjellemzők meghatározása végeselemes szimulációs eredmények mérési eredményekkel történő összehasonlítására. Előnye, hogy a végeselemes szimuláció bemeneti és kimeneti adatai ismertek, ezért, ha a szimuláció és a vizsgálat eredményei megegyeznek, akkor az anyagjellemzők a végeselemes szimulációból is származtathatóvá válnak. A vizsgálati módszer alapja a keménységmérés. A lenyomatot, elkészítése után, háromdimenziós optikai vizsgálattal elemzik. A végeselemes szimulációt - mely ugyanazokkal a peremfeltételekkel (erő, terhelési idő, próbatest alak) rendelkezik, mint a kísérleti feltétel - addig változtatják, míg végül a szimuláció geometriája egybe esik a 3D mérés geometriájával. A módszer konvergál, ha a szimuláció és a vizsgálat eredménye között elégséges egyezés érhető el.

Az innovatív i3D R/BVR keménység- és szilárdságvizsgáló gép egyesíti a bevált vizsgálati technológiákat és az anyagvizsgálat legújabb eredményeit. A keménységmérő módszer alapján, az i3D R/BVR berendezés meghatározza a folyási görbét és ezáltal a szakítóvizsgálat összehasonlítható karakterisztikai eredményeit, úgy mint: Rp0.2 folyáshatár, Rm szakítószilárdság, keményedési tulajdonságok. Továbbá a minőség szempontjából az anizotrópia szintén meghatározható. A módszer a DIN SPEC 4684 szabvány szerint működik.

 

Az I3D R/BVR speciális anyagvizsgáló berendezés a hagyományos Rockwell, Brinell és Vickers keménységmérési eljárások elvégzésére is alkalmas, a rájuk vonatkozó szabványok szerint.

Alkalmazási területei

Felületedzés:

A módszer alkalmazható felületedzett alkatrészek vizsgálatánál. A felületedzés által beállított szilárdsági értékeket gyakran a keménységvizsgálat eredményei alapján szabályozzák. Ezekben a pontokban az Rp0.2 folyáshatárra és keményedési tulajdonságokra vonatkozó megállapítások gyakran hiányoznak, melyre megoldást nyújt az Imprintec technológiája.

Hegesztés varratok lokális jellemzőinek meghatározása

A kezeléstől függően a jellemzők változatosak lehetnek a különböző hőhatásövezetekben. A mechanikai jellemzők pontos értékelése lehetővé válik ezzel a technológiával.

Kisméretű alkatrészek

Olyan esetekben, amikor az alkatrész mérete nem teszi lehetővé a hagyományos szakítóvizsgálati minta kimunkálását, a benyomódás elvén működő I3D megoldást nyújt a szakítószilárdsági jellemzők meghatározására.

Anizotrópia

Erős anizotrópia jellemzi a gyártott alkatrészt? A próbatestek és alkatrészek meghatározott kritériumok alapján a módszerrel értékelhetők.

Gyártásközi ellenőrzés

Az alkatrészek gyártása során két megmunkálási folyamat között sokszor felmerül az igény az alkatrészek mechanikai tulajdonságainak gyors ellenőrzésére, ebben az esetben is produktív megoldás az Imprintec technológiája.

Anyagok:

Az Imprintec technológiát acél, alumínium, titán, réz és nikkel vizsgálatához ajánljuk.

 

Szabó Tamás

info@grimas.hu

VektorosGrimasLogo-yellow

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Copyright 2019 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.