Belső felületek keménységének megállapítása roncsolásmentesen

Különböző formájú és anyagminőségű öntési formák belső felületei vizsgálhatók olyan pontokon, melyeket korábban képtelenség volt vizsgálni.

Az ERNST Härteprüfer SA a 2000-es éves elején mutatta be legújabb szabadalmát, melyet Esatest eljárásának nevezett el. Következő cikkünkből megismerheti azokat az alkalmazási területeket, melyeknél kiemelkedő szolgálatot tesz ez a speciális eljárás.

Tudjon meg többet az Esatest szabadalom működési elvéről! 

A Handy Esatest keménységmérő különleges mérőfej kialakításának köszönhetően lehetővé teszi a nehezen elérhető helyeken történő vizsgálatot az alkatrészek szétvágása nélkül. Az ERNST által tervezett nagyszámú kiegészítők sora segítségünkre lehet a belső felületek mérése során maximum 50 mm mélységig és a terhelés limitálására a vizsgált felület roncsolódásának elkerülése érdekében. A készülék terheléstartománya 1-10 kg-ig terjed, melyet manuálisan lehet beállítani a kezelő panelen.

 

Az Esatest szabadalom főbb alkalmazási területei:

Csövek belső felületeinek mérése (minimum átmérő 15 mm/ maximális mélység 50 mm), illetve fogaskerék és fogazott kerék belső fogainak mérése. Az egyedi eljárás lehetővé teszi a belső felületek roncsolásmentes mérését hőkezelés után, nagyon precíz keménységértéket adva a mért mintáról. Nagyon fontos tudnunk a fogaskerekek fogainak keménységértékét, ugyanis ebből következtethetünk a fogaskerék élettartamára. A Handy Esatest lehetőséget biztosít ezeknek a felületeknek a mérésére legalább 2-es modultól.

Nyomdaipari alkalmazás: A Handy Esatest keménységmérővel képesek vagyunk a forgó nyomdaipari hengerek keménységének vizsgálatára. Az ERNST számos speciális kiegészítőjének köszönhetően a berendezés nagyon egyedi szituációkban is kényelmesen alkalmazható. Ilyen kiegészítő például a speciális alátámasztás, a manuális terhelés ráadását végző személy által korlátozható (700-1500 gr) terheléstartománnyal. A terheléskorlátozás speciálisan a nyomdaipari hengeres felületek keménységének vizsgálatára lett tervezve, melyeket nagyon vékony réz réteg takar, így elkerülve azt, hogy lenyomatot hagyjunk a vizsgált felületen. A Handy Esatest az egyetlen berendezés, mely lehetővé teszi a nagyon finom felületek mérését bármilyen emberi hibából keletkezett sérülés lehetőségének kizárásával.

A standard konfigurációval kiegészítők nélkül lehetőségünk van normál körülmények közötti síkfelületek mérésére is.

 

Szintén Esatest szabadalommal működő berendezést az Esatest MTR-X típusú keménységmérő. A Handy változathoz hasonlóan az MTR-X sorozattal is lehetséges a belső felületek mérése. A fő különbség a két készülék között az, hogy a Handy teljesen hordozható kivitel, az MTR-X pedig telepített keménységmérő gép. Főként a hagyományos eljárásokkal nem mérhető felületek vizsgálatára ajánlott az MTR-X készülék használata, mellyel akár 200 mm mélységig lehetséges a belső felületen mérni, ami még szélesebb felhasználási területet tesz lehetővé. Továbbá megoldást nyújt a kéreg-edzett alkatrészek edzett rétegének mérésére legfeljebb 1 / 10 mm-ig nehezen hozzáférhető helyeken. A készülék terheléstartománya 0,2-10 kg között változtatható.

Az MTR-X berendezéssel a motorhengerek durva, kezelt belső felületeinek mérése is elérhetővé válik roncsolásmentesen, pontos keménység értéket biztosítva a vizsgált területről.

Dönthető állványával könnyedén vizsgálható a fogaskerekek fogfelülete a Handy Esatesthez hasonlóan. Azonban az MTR-X keménységmérővel legalább 1,5-es modultól tudunk vizsgálni. A dönthető állványnak köszönhetően továbbá vizsgálható a csapágyak és forgórészek felületeinek keménysége is.

 

Kérdés, érdeklődés esetén keressen bizalommal:

Szabó Tamás,

szakterületi üzletkötő – keménységmérés

06 1 420 5883 vagy info@grimas.hu

 

VektorosGrimasLogo-yellow

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Copyright 2019 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.