Környezetvédelem FLIR optikai gázkép alkotó kamerával

Egyes ipari, gyógyszer- és vegyipari üzemek bocsátanak ki olyan gázokat, amelyek károsíthatják a környezetet és ártalmasak a vállalati alkalmazottak egészségére és a környező területek lakóira nézve.

A környezetvédelmi ügynökségek felelőssége, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy ezek a kibocsátások megfelelnek a kormányzati és nemzetközi politikai iránymutatásoknak. A környezetvédelmi ügynökségek ebben a feladatban segítségül vehetik az optikai gázkép alkotó kamerákat.

 

Az első európai környezetvédelmi ügynökségek közül az egyik használja ezt a technikát, ez egy holland DCMR nevezetű környezetvédelmi ügynökség Rijnmondban. “Ez a technológia segít nekünk, hogy tiszta képet kapjunk a mi hatáskörünkbe tartozó vállalatok valós idejű diffúz kibocsátásáról” magyarázza Rob van Doorn, a DCMR műszaki vezetője. “Ez valóban egy nagyszerű eszköz az olyan ügynökségek számára, mint a DMCR, hogy aktívan és hatékonyan érvényesíthessük kibocsátás-csökkentő politikánkat.”

A DCMR legfontosabb feladata vitathatatlanul, hogy támogassa a diffúz gázok kibocsátására vonatkozó szabályozást, mivel ez közvetlenül befolyásolja a környező területen élő lakosság egészségét és életminőségét. Van Doorn szerint nagyon nehéz volt a diffúz kibocsátás ellenőrzése a FLIR GF-szériás optikai gázkép alkotó kamerák megvásárlása előtt. “Vannak olyan számítások, modellek, amelyeket arra lehet használni, hogy a tároló tartályok, csővezetékek és hasonlók a diffúz kibocsátás elméleti értékét érjék el, de a legújabb nemzetközi tanulmányok kimutatták, hogy a valós a kibocsátási értékek általában magasabbak, mint a képlet szerint előjelzett érték. Ezek a képletek nem veszik figyelembe azokat a lehetőségeket, hogy a tárolólétesítmények tartalmazhatnak olyan törött aknákat, amelyek nem zárnak rendesen, anélkül, hogy a vállalat bármelyik alkalmazottja ezt észlelte volna, vagy lehetnek egyéb észrevétlen karbantartási problémák, amelyek további diffúz kibocsátást eredményezhetnek.”

 

 

A nagy érzékenységű üzemmód (HSM) még a legkisebb gázszivárgást is észleli. A szivárgás alig látszik a szokásos hőképen (balra fent), a nagy érzékenységű üzemmód által viszont tisztán látható (jobbra fent).

 

Eleinte Van Doorn külső tanácsadókat bérelt, hogy a valós diffúz kibocsátást vizsgálják. “Hamarosan megállapítottuk, hogy ez egyáltalán nem hatékony megoldás hosszútávon. A tanácsadók hatalmas összegeket számítottak fel minden egyes vizsgálatkor és olyan gyakoriságú ellenőrzés mellett, amit szerettünk volna elérni, sajnos a teljes összeg meghaladta volna a költségvetési keretünket. Ezért döntöttünk úgy, hogy vásárlunk egy diffúz gáz ellenőrző eszközt magunknak.”

 

A FLIR GF-széria alig vagy egyáltalán nem igényel képzést

 

Különféle technikák összehasonlítása után Van Doorn és kollégái a FLIR GF320 optikai gázkép alkotó kamera mellett döntöttek. “A külső tanácsadók, akiknek a munkáját korábban béreltünk olyan technikákat használtak, mint a SOF (solar occultation flux) és DIAL (differential absorption light detection and ranging). Bár ezek a technikák robusztusok és számszerűsítik a kibocsátást, de a beszerzésük igen költséges, nehezen kezelhetőek, nagy teherautók szükségesek a szállításukhoz, és bonyolult a használatuk, és hatékony használatuk sok képzést igényel. Ehhez képest a GF-sorozatú kamera sokkal olcsóbb megoldás. Ez kompakt, könnyű, hordozható, és nagyon könnyen kezelhető, kevés kezelést igényel.”

 

 

Cikk tovább >>

 

VektorosGrimasLogo-yellow

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Copyright 2019 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.