Mérföldes léptékkel fejlődik az ipari röntgenátvilágítás technikája

Napjainkban annak vagyunk tanúi, hogy a sík detektoros képfelvételi technika hasonló gyorsasággal és minőséggel fejlődik, mint a modern televíziógyártás.

Ennek következtében az eddig még elképzelhetetlen érzékenységi határokat egyre-másra döntik le az újonnan megjelenő termékek. Növekednek a felbontóképességek, ezzel hasonló fejlődés veszi kezdetét, mint a digitális fototechnikában az elmúlt 10-15 évben. Elérjük azt a határt, amikor a pixelek nem jelentenek korlátot a felbontásban.A képfelvételi eszköz érzékenysége csak az egyik összetevője a fejlődésnek. Ezzel a fejlődéssel együtt jár:

  • képfeldolgozó szoftverek fejlődése
  • a röntgenberendezés, elsősorban a cső (konstans potenciál, fókuszméret) fejlődése
  • a felvételi objektumot mozgató berendezések fejlődése

Ezek a körülmények -az együttes fejlesztés felismerésének a szükségessége- vezetnek egy merőben más technikához, amit még néhány éve el sem tudtunk képzelni. A  most fejlesztett berendezéseknek összehangolt számítógépes vezérlése van, amely képes az adott célnak megfelelő optimális paramétereket összehangolni. Képes arra, hogy az egyszerű átvilágításon kívül más fontos új funkciókat is adjon a gépnek. Az egységesített új digitális technika alkalmazásával a kép minden egyes pixelét (annak koordinátáit) kézben tartják, ezáltal lehetőség nyílik más technikák bevezetésére is:

 

Az ADR (Automatic Defect Recogniction) technika lehetővé teszi a kiértékelés automatizálását:

A szemmel történő szubjektív hibameghatározás helyett lehetőség van az egzakt összehasonlító képelemzésre, az eddigi fáradságos emberi munka kiváltására. Az új technika, az ADR lehetővé teszi az értékelési kritériumok szoftveres beállítását, amely magával hozza az egzakt döntéseket, amit többé nem befolyásol az éles látás, a figyelem és a fáradtság. Nagy előnye még, hogy több különböző átvételi szabvány is jól alkalmazható egymás mellett. Megfelelő technikával a vizsgálati darabokat, akár egymás után különböző darabokat is gyorsan és pontosan tudunk értékelni.

 

ADR technika alkalmazása (összehasonlítás)

-     A CT (Computed Tomographie)  technika lehetővé teszi:

Az objektumok 3D-ben történő elemzését. Lehetővé válik, hogy a térbeli objektumok belső részeit, elemeit, melyhez eddig csak bonyolult módon lehetett hozzáférni, most közvetlenül elemezzük és mérjük. A belső részek jelenthetik az anyag belsejében lévő hiányosságokat: pl. porozitás, salak, gáz zárványok vagy jelenthetik a belső üregek, furatok, terek pontos geometriai ellenőrzését.

A CT képfeldolgozás kezdete csak kezdete annak a digitális adatfeldolgozásnak, ami összefüggő minőségbiztosítási rendszert alkot a darab, a szerszám és a rajz között, programozva annak megengedett változásait tűréseit és egyéb gyártási paramétereit.

CT technológia síkdetektorral                  Flat panel detektorral          3D technológiával

Mit hoz a jövő?
Ennek eredményeképpen lehetséges a sokkal bonyolultabb, magasabb minőségi kritériumú öntvények megbízható, nagy sorozatú gyártása és annak ellenőrzése, vizsgálata.
A technika fejlődése a CT vizsgálatok költségeinek csökkenése, közvetlen hozzáférhetősége lehetővé teszi az gyártási folyamat pontos ellenőrzését. Új mérési lehetőségeket nyit. A koordináta mérőgépek helyett lényegesen kevesebb idő ráfordítással, pontosabb térbeli mérésekkel folyamatosan kézben tartható a gyártmányok méretpontossága.

 

Kérje helyszíni bemutatónkat, és győződjön meg Ön is a technológia elképesztő fejlődéséről!

 

VektorosGrimasLogo-yellow

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Copyright 2019 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.