Petrográfiai vékonycsiszolatok készítése a legkorszerűbb módon

Az optikai ásványtan és petrográfia területén a kőzet, ásvány, talaj, kerámia, csont vagy akár fém anyagú mintákból laboratóriumi előkészítés során vékonycsiszolatok készülnek, melyeket aztán polarizációs petrográfiai mikroszkóppal, elektronmikroszkóppal vagy elektronmikroszondával vizsgálunk.

A mintából egy vékony szeletet vágunk egy precíziós gyémánt tárcsa segítségével és optikailag síkra csiszoljuk. Ezután egy tárgylemezre ragasztjuk, majd finomra polírozzuk fokozatosan egyre finomabb csiszolószemcsékkel egészen addig, amíg a minta már csak 30 μm vastagságú lesz. A módszer a Michel-Lévy interferencia színskálát is alkalmazza. A vastagság meghatározásához tipikusan a kvarcot használják, mivel ez a leggyakoribb ásványi anyag.

Ha az ásványok két –egymáshoz képest megfelelő szögben elhelyezett– polarizációs szűrő között helyezkednek el, a vékonycsiszolaton lévő ásványok optikai tulajdonságai megváltoztatják a fény színét és intenzitását, a megfigyelő számára. Mivel a különböző ásványok különböző optikai tulajdonságokkal rendelkeznek, a legtöbb kőzetalkotó ásvány könnyen azonosítható. Például a jobb oldali képen látható plagioklász egy tiszta ásvány több párhuzamos ikersíkkal. A nagy kék-zöld színű ásványok klinopiroxénből állnak, némi kioldódott ortopiroxénnel.

Vékonycsiszolatok készítésével vizsgálhatók a kőzetben lévő ásványok optikai tulajdonságai. Ez a munka a petrográfia része, és segít feltárni az anyakőzet eredetét és fejlődését.

 

1.ábra: Földpát                                                2.ábra: A különböző ásványok osztályozása

 

A tökéletes vékonycsiszolat készítés részletes folyamata

Először a petrográfiai mintaelőkészítő berendezés vágóállomásával egy 8-10 mm méretű szeletet vágunk a mintából. A tárgylemez durvacsiszolásával olyan felületet érhetünk el, amelyre könnyebben rögzíthető a kőzetminta, melyet szintén érdemes szilícium-karbid és víz keverékével durvára dörzsölni a felragasztás előtt. Ezt követően az tárgylemezre rögzítjük a mintát epoxigyanta vagy kanadabalzsam használatával, majd a rugós rögzítőszerkezetbe helyezzük, mely elősegíti a ragasztóréteg egységes, vékony megszilárdulását, és biztos kötést tesz lehetővé az üveglap és a vékonycsiszolat között.

Később a tárgylemezre ragasztott mintánkat a berendezés vákuumos mintatartójához rögzítjük, majd az üvegfelületet a csiszolótárcsához érintjük, és elvégezzük a mikrométer digitális zéró-pozicionálását. Miután beállítottuk a távolságot a mikrométer gombjával, a kőzet felületét a csiszolótárcsához érintjük, és megmérjük a valódi kővastagságot.

Ezután kezdjük meg a durvacsiszolást, amit kb. 50/60 mikronos vastagságig folytatunk. A művelet 100 mikronos lépésekkel történik, majd amikor a minta vastagsága már csak kb. 200 mikron, érdemes 30 mikronos lépésekre váltani. A durvacsiszolást kb. 60 mikronos mintavastagságnál kell megállítani, a rétegvastagság ellenőrzése és az állapot ellenőrzése végett. Ezután az üveglemezt egy másik pontban szükséges megmérni a valós rétegvastagság megállapítása céljából.

Ennek eredményeként a kőzetminta készen áll a következő műveletre (finomcsiszolás / polírozás) vagy akár már közvetlenül ásványi elemzésre is.

 

Tipp: A petrográfiai mintaelőkészítéshez a METKON GeoForm102 precíziós vágó- és vékonycsiszolatkészítő-gépet, a ForciPol-TS petrográfiai csiszoló-polírozógépet ForciMat-TS polírozófejjel, valamint a GeoFix rugós rögzítőszerkezetet ajánljuk. 

 

Kérdés, érdeklődés esetén keressen bizalommal!

Kapcsolat: Majercsák László, szakterületi üzletkötő

Elérhetőségek: 06 1 420 5883 vagy info@grimas.hu

VektorosGrimasLogo-yellow

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Copyright 2019 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.