IN-SITU húzó- és nyomóvizsgálati állvány µCT rendszerekhez

A hagyományos szakítóvizsgálat során az anyag szakítószilárdságáról és bizonyos mechanikai tulajdonságairól gyűjtünk adatokat, azonban nem kapunk információt az anyag belső szerkezetében bekövetkező fizikai változásokról, mely az igénybevétel hatására következik be. A röntgensugaras átvilágító berendezések kombinációja az in-situ szakítóvizsgálattal és a speciális környezeti hőmérséklettel lehetővé teszi az anyag mintán belüli dinamikus mikroszerkezeti változásainak megfigyelését, ezzel a megismerés új eszközét nyújtva az anyagkutatásnak. Az in-situ mechanikai anyagvizsgáló rendszereket kifejezetten mikrofókuszú röntgenátvilágító berendezésekhez tervezték, húzó- és nyomó terhelések végrehajtására néhány N-tól akár 20 kN-ig. Ezen kívül lehetőség van 0,1 kN-ig szimultán csavarónyomaték alkalmazására is bizonyos mintákon, azonban csavaró vizsgálat kivitelezésére csak a nagyméretű, nyitott keretű rendszerek alkalmasak.

A technológia alkalmazási területei két részre bonthatók, egyrészt használható alacsony terheléseket igénylő anyagok elemzésére, mint például a papír/karton, szálak, polimer habok, biológiai és élettudományi minták, míg nagyobb terhelésre van szükség olyan anyagok vizsgálatánál, mint a fémhabok, mesterséges ízületek, autóipari alkatrészek és turbina lapátok. A szakítóvizsgálati állványokhoz opcionálisan elérhetők 3 és 4 pontos hajlító feltétek is, melyek a Windows szoftverből vezérelhetők. Továbbá szakítási képességgel nem rendelkező hűtő/fűtő állvány is rendelkezésre áll, mely kisméretű fagyasztott vagy magas hőmérsékletű minták megfigyelésére alkalmazható. Ezen kívül olyan speciális igények kielégítése sem akadály, mint például a petrolkémiai iparra jellemző magminták folyadékfürdőben történő vizsgálata.

Vizsgálati lehetőségek:

  • Terhelés 20 kN / 0,1 kNm
  • Szakítóvizsgálat, nyomóvizsgálat, csavaróvizsgálat
  • Speciális hőmérsékletű vizsgálatok (fűtés és hűtés)
  • Folyékony fürdő- és gázkamrák

Esettanulmány: CT5000 földtani minták tanulmányozásához

Veerle Cnudde professzor vezeti a PProGRess csapatot (Pore-scale Processes in Geo-Material Research - Pórusméretű folyamatok a földtani anyagkutatásban), az UGCT egyik társalapító csoportját. A PProGRess csoport arra törekszik, hogy megértse a földtani anyagok belső pórusméretű folyamatait a sziklák makroszkopikus viselkedésének elemzése és modellezése érdekében.

A Deben CT5000 húzó-/nyomó állvány nemcsak a húzó- és nyomószilárdsági vizsgálatok kivitelezését kínálja az UGCT-n található röntgen CT-szkennerekkel. Arra a kérdésre, hogy miért választotta a CT5000 berendezést, Cnudde professzor elmondta: „A CT5000 azon ritka rendszerek egyike, amelyek rendkívül jól alkalmazkodnak az egyes tesztesetek előírásaihoz. Különböző beállításokat tesz lehetővé a kísérlet követelményeinek megfelelően. Kutatásunk során fontos, hogy a rendszer képes legyen elérni a kőzetminták feltöréséhez szükséges terhelést. Ezenkívül a kiválasztási folyamat során meghatározó pont volt, hogy az UGCT szkennerére felszerelhető egyedi gyártású cellát is képesek legyenek szállítani, amelyben a két befogó pofa közötti távolságot az igényeinknek megfelelően tudjuk változtatni. A Deben CT5000 készüléke képes volt teljesíteni minden igényünket, ezért választottuk ezt a rendszert.”

Szabó Tamás – Grimas Kft.

VektorosGrimasLogo-yellow

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Copyright 2019 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.