Hordozható és mobil spektrométerek

A hordozható vagy mobil optikai emissziós spektrométerek segítségével pár másodperces vizsgálat alatt meg lehet határozni egy anyag kémiai összetételét. Pontosságuk nem laboratóriumi szintű, viszont nem csak a fő ötvözőket, hanem a nehezen mérhető és szennyező elemeket is megbízhatóan mérik. Általában hőkezelők, gépgyártók alkalmazzák anyagminőség ellenőrzésre vagy öntödék előválogatásra.

Mobil spektrométerek:

Legelterjedtebb a PMI-MASTER Pro típus, mely nagy teljesítményű akkumulátorral sokszor üzemen belüli vagy üzem körüli mobil vizsgálatokra használatos, de autóban is szállítható helyszíni vizsgálatokra.

A TEST-MASTER Pro készülék a legnagyobb testű, robusztus mobil spektrométer, mely folyamatos üzemre és nagy pontosságra lett kifejlesztve. Ezáltal üzemen belüli vizsgálatoknál vetekszik az asztali spektrométerek teljesítményével.

 

Mobil és hordozható spektrométerek:

A legkisebb méretű és súlyú spektrométer a PMI-MASTER Smart  típus, melynek legmodernebb fejlesztésű optikai rendszere szabadalom alatt is áll. Ez a kivitel UVTouch vizsgálópisztollyal rendkívül pontos, miközben hordozhatósága kimagasló.

 

Kézi spektrométerek

A kézi spektrométerek főképp válogatásra alkalmasak. Egyértelmű előnyük az egyszerű kezelhetőségük, kis méretük és roncsolásmentességük, míg a mérési tartomány és pontosság területén hátrányban vannak a nagyobb optikai emissziós spektrométerekkel szemben. Alkalmazási területük szintén üzemek, valamint hulladékkezelők.

A leggyorsabb vizsgálatra a legújabb, lézerfényt alkalmazó, optikai emissziós MPulse spektrométer alkalmas a maga 1 másodperces vizsgálati idejével. Ezzel a készülékkel fémeket lehet vizsgálni.

Az X-Met szériás röntgen fluoreszcens spektrométerekkel nem csak a gyártó ipar legelterjedtebb fémeit lehet vizsgálni, hanem különleges fémeket, nemesfémeket, talajt, műanyagok fémtartalmát is. Ezeken túlmenően fémes bevonatok rétegvastagság mérésére is alkalmas.