Hordozható röntgenberendezések

Választási segédlet

Az ipari röntgenberendezések széleskörűen használhatók, legjellemzőbb felhasználási területük például hegesztési varratok, öntvények és csapágyak vizsgálata. Itt kimutathatók a különböző térfogat jellegű hibák. Ilyenek lehetnek például az üregek, illetve a gáz- és salakzárványok.

Az ilyen és ehhez hasonló hibák felfedezésére a megfelelő eszköz kiválasztása során sok szempontot figyelembe kell venni. Hiszen például amennyiben lágyan sugárzó, azaz kis energiájú eszközt választunk, akkor erősen kontrasztos lesz a felvétel, ám az expozíciós idő ugyanakkor hosszú lesz. Ilyen lágyan sugárzó készülék a SMART EVO 160D.

Természetesen ez fordítva is igaz, azaz nagy energiával történő besugárzás esetén gyorsan, rövid expozíciós idővel készíthetünk felvételeket. Az expozíciós időt azonban a vizsgálati tárgy vastagsága is befolyásolja, minél vastagabb a tárgy, annál tovább tart a felvétel elkészítése.

Kisebb anyagvastagság esetén erre a legjobb eszköz az XPO EVO 225D, mivel az 1200W-os teljesítménnyel és a 225 kV-os csőfeszültségű röntgennel akár 55mm vastagságú acélt is rendkívül gyorsan átvilágíthatunk. Hasonlóan erős készülék a SMART EVO 300D, mely „csupán” 900W-os, azonban 300 kV-os feszültségének köszönhetően 70 mm-es acélon is gyorsan áthatol.

A mobil röntgengépek esetében a fókuszméret a következő fontos tényező, amit figyelembe kell venni. Hiszen ennek mérete határozza meg a kép élességét, felbontását. Azaz kisebb fókuszpont esetén élesebb, míg nagyobb fókuszpont esetén kevésbé éles képet készíthetünk.

A kisebb teljesítményű SMART EVO 160D és 200D 1.0 mm-es fókusszal rendelkezik. A nagyobb teljesítményű SMART EVO 225D és SMART EVO 300D pedig 1.0 és 3.0 mm-es fókusszal van ellátva. A kisebb fókuszú 225DS-ről és 300DS-ről ide kattintva talál bővebb információkat.

Amennyiben eldöntöttük, hogy mekkora energiával és fókuszmérettel kívánunk dolgozni, ügyelnünk kell a megfelelő film kiválasztására is, hiszen ezen fog megjelenni maga a röntgenfelvétel. A kiválasztás során a film szemcsézetére kell ügyelnünk, durva szemcsézet esetén kevésbé lesz éles a felvett kép, míg finom szemcsézetű film használatával élesebb lesz a kép. A nagyobb méretű filmek (pl. 10×48 cm) esetén ajánlott a kollimátor használata. Ide kattintva megtekintheti a különböző típusú Fuji ipari röntgen filmeket.

Az Yxlon SMART EVO termékcsalád úgy lett kialakítva, hogy egészen vékony (kb. 7mm) anyagokon túl, akár 70 mm vastag anyagok is átvilágíthatóak legyenek. A tökéletes képminőség beállítását pedig a Control Evo digitális vezérlőegység garantálja.

Az Yxlon legújabb fejlesztéseként mindegyik röntgencső elérhető vízhűtéses változatban is.

Ide kattintva bővebb információkat talál ezekről a modellekről.