Durva, alakos felületek keménységének megállapítása

Lehetséges a munkadarabok mélyreható vizsgálata, ezáltal kiváló eredmények érhetők el a durva, nyers felületeken is.

A Dynatest SCX hordozható keménységmérő gép egyik fő előnye a nagymértékű terhelés ráadás lehetősége (100 kp – 980 N). További előnye a dönthető benyomótest tartó, amivel megoldható a nem szokványos vagy ferde alkatrészeken történő vizsgálat is. Ezt a gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy a különleges helyzetben lévő mérési felületre illesztjük a Dynatest mérőfejét, a benyomótest tartó követi a felületet, és biztosítja a felülethez képest a merőleges benyomódást, így megbízható mérési eredmények érhetők el.

A készülék számos kiegészítővel szerelhető fel, ilyen például a mérőfejhez csatlakoztatható V-alakú prizma, melynek használatával különböző átmérőjű hengeres felületeken is mérhetünk keménységet.

 

Speciális alkalmazások

A standard benyomótest-tartó segítségével minimum 30 mm átmérővel rendelkező darabokat mérhetünk, azonban az ERNST a speciális felhasználói igényeket figyelembe véve kifejlesztett egy megoldást az ettől kisebb átmérőjű alkatrészek vizsgálatára. Megoldásként kifejlesztették a fix benyomótest tartót, melyet 1/16” golyós benyomótesttel szereltek fel. Így már 12 mm átmérőtől lehetséges a Dynatest SCX keménységmérővel mérni. Ez annak köszönhető, hogy a fix benyomótest-tartó méretei kisebbek, mint a dönthetőé, így csökken az érintkezési felület a benyomótest és a vizsgálandó darab között.

A hengeres minták vizsgálatakor megfelelő alátámasztásra is szükség van (ez nagyméretű vagy nehéz alkatrészek vizsgálatakor nem szükséges), akár a dönthető akár a fix benyomótest-tartót használjuk. A vizsgálandó darabot egyszerűen befoghatjuk egy satuba is, vagy használhatunk speciális felfogatási eszközt. Ezt a speciális befogást az alábbi ábra mutatja.

Összességében elmondható, hogy a Dynatest SCX széleskörben alkalmazható, univerzális, hordozható keménységmérő berendezés, mely a hagyományos Rockwell elv alapján működik. Az ERNST speciális tervezésének köszönhetően minden iparágban hasznos kiegészítője lehet a gyártási folyamatoknak.

 

Kérdés, érdeklődés esetén keressen bizalommal:

Szabó Tamás,

szakterületi üzletkötő – keménységmérés

06 1 420 5883 vagy info@grimas.hu

grimas-30-logo-yellow-01

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Szolgáltatások   |  Hírek / Érdekességek   |   Rólunk   |   Kapcsolat   |   Karrier   |   Ajánlatkérés

Copyright 2023 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.