Kisméretű alkatrészek keménységmérése

Megoldás a kifejezetten kis méretű, kis falvastagságú alkatrészek, illetve olyan felületek mérésére, ahol a nagy mélységű lenyomat nem megengedett.

A Computest SCX hordozható keménységmérő gép alkalmazási területei        

A készülék 5 kg terhelő erővel képes mérni. Olyan területekre is javasoljuk, ahol számos mérést kell elvégezni naponta, ugyanis a Computest SCX 3 másodperc terheléstartás után megjeleníti a pontos mért értéket a kijelzőn.

A keménységmérő használható hordozható vagy állványos telepített változatban is. Az opcionálisan választható állványt kifejezetten kisméretű, szokatlan formájú alkatrészek vizsgálatához javasoljuk. Az állvány segítségével lehetséges egészen apró méretű (1,5 mm átmérő) hengeres darabok vizsgálata is.

Az ERNST akár 35 mm átmérővel rendelkező alkatrészekhez is biztosít prizmát, így állvány nélkül magabiztosan és pontosan mérhetünk hengeres felületeken is. Hengeres darabok, valamint sík lemezek mérésére az ERNST speciális mágneses alátámasztást fejlesztett, mely biztosítja a stabil terhelésráadást a vizsgálat közben. Ez azért lényeges, mert a terhelésráadás ennél a készüléknél egy gomb megnyomásával történik, egy kézzel a készülék stabilan tartása nehézségeket jelenthet. Ennek kiküszöbölésére nyújt megoldást a mágneses alátámasztás. Ez a kiegészítő minimum 30 mm átmérővel rendelkező felületek esetén alkalmazható.

A Computest keménységmérő egyszerű megoldást biztosít a keménységmérés elvégzésére eltérő anyagminőségeken, különböző profilú és méretű felületeken is hordozható és telepített kivitelben egyaránt.

Az ultrahangos keménységmérés alkalmazási területei

Az UCI (ultrahangos kontakt impedancia) roncsolásmentes keménységmérési eljárás olyan hiánypótló technológia, mely a Leeb keménységmérési eljárás hiányosságait küszöböli ki. A golyó visszapattanás elvén működő Leeb készülékek csak nagy méretű, nagy súlyú alkatrészek vizsgálata esetén nyújtanak pontos, megbízható eredményeket. A Leeb eljárással szemben az UCI keménységmérési eljárás azonban jelentősen jobb mérési teljesítményt biztosít kis méretű tárgyak vizsgálata során.

A Brinell és Rockwell keménységmérési eljárásokhoz képest az UCI előnye, hogy kisebb erővel mér, ennek köszönhetően csak mikroszkopikus, apró benyomódást hagy a munkadarabon, vagyis az eljárás kevésbé roncsolja a mérni kívánt alkatrészt.

Az UCI eljárás széles alkalmazási körébe a következő területek tartoznak: öntött alkatrészek, hegesztési varratok és vágóélek ellenőrzése, beépített alkatrészek karbantartás során szükséges felülvizsgálata, vékony anyagok keménységének mérése 50 mm alatti vastagság esetén.

Az UCI keménységmérők a keménységi értékeket HV eljárásban jelzik ki, melyhez többféle mérési terhelés választható, azonban a készülék csak egy terhelés végrehajtására képes. Választható terhelések a Sauter HO típusú ultrahangos keménységmérőhöz: 1/2/5/10 kg.

A Sauter HO készülék megfelelő eszköze lehet egy anyagvizsgálati szolgáltató labornak a Leeb eljárás kiegészítőjeként.

 

 

Kérdés, érdeklődés esetén keressen bizalommal:

Szabó Tamás,

szakterületi üzletkötő – keménységmérés

06 1 420 5883 vagy info@grimas.hu

grimas-30-logo-yellow-01

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Szolgáltatások   |  Hírek / Érdekességek   |   Rólunk   |   Kapcsolat   |   Karrier   |   Ajánlatkérés

Copyright 2023 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.