Beszámoló az I. SZOLMUSZ tésztahíd építő versenyről

2017. április 21-én került megszervezésre az I. SZOLMUSZ tésztahíd építő országos verseny, a műszaki középiskolák számára először.

A tésztahíd építő versenyeknek komoly múltjuk van, már világbajnokság is létezik belőle, ahol a magyar egyetemi csapatok rendre dobogós helyeken végeznek. Magyarországon 1989 óta évente szerveznek a különböző egyetemek műszaki tanszékei tésztahíd építő versenyeket. A nevezési feltételek pontosan szabályozzák a felhasználható tészták tulajdonságait.

A versenyen meghatározott befoglaló méretű, általában 1 m fesztávolságú, maximum 1 kg tömegű hidat kell építeni száraztésztából, aminek a csatlakozó pontjait ragasztással kell rögzíteni. A ragasztóra vonatkozóan nincs kikötés, de az fontos, hogy ne befolyásolja negatívan a tészta szilárdságát. Az így elkészült hidakat a két végén alátámasztják, és a középre beépített terhelő elemet lefelé húzzák. Az a híd nyer, amelyik a legnagyobb terhelő erőt képes elviselni.

A Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum szervezésében lezajlott tésztahíd építő versenyre 70 cm fesztávolságú hidakat kellett építeniük a diákoknak. A tanintézetek kiváló oktatási eszköze a tésztahíd-építés, mivel segítségével a mérnökhallgatók olcsó, könnyen és gyorsan előállítható és tesztelhető szerkezeteken fontos statikai, szilárdságtani ismeretekre és konstrukciós készségre tehetnek szert. A versenyt a Grimas Kft. támogatta meg a vizsgálóberendezés szállításával, a Balogh Tészta Kft. pedig a tésztát biztosította a versenyzők számára. Az első három helyezett csapat magas pénzjutalomban részesült.

A Hegewald&Peschke gyártmányú Inspekt table 20 kN szakítógép a felhasználásnak megfelelően lett átalakítva, az erőmérő cella a keresztfej felső részére került. A hidakat tartó állványzat a műszaki adatok alapján a Szolnoki Szakképzési Centrum gépműhelyében készült.  Egy kivetítőn volt látható az erő – elmozdulás értékek és diagram. A vizsgálat végén a szoftver automatikusan számította át kilogrammba a Newton-ban mért erőt. Minden csapat jegyzőkönyvet kapott a vizsgálatokról, valamint megkapták az eredményeket táblázatos formában is összesítve.

Tizennyolc különböző szakiskola képviseltette magát az egész napos eseményen. A csapatok nagyon frappáns fantázianevekkel regisztráltak. Több szerkezet is volt, ami 50…60 kg-nak megfelelő erőt is kibírt, de a győztes munka 102 kg-ig elment, ami igazán elismerésre méltó eredmény. Ezúton is gratulálunk a Szegedi SZC Vedres István Építőipari Szakgimnáziuma képviseletében érkezett ST ARCHITEK csapatnak!

 

A nyertes csapat tésztahídja 102kg terhelést is elbírt

 

A vizsgálati beállítások szerint a vizsgálat megállt, ha a maximális erő érték 90%-ra csökken. Ez alapján nem minden esetben mentek tönkre a hidak. Voltak csapatok, akik féltették a kezük munkáját, és még egyben szerették volna hazavinni a hidat, de voltak, akik örömmel nézték végig, ahogyan a szakítógép megsemmisíti a szerkezetet. Ilyenkor a darabokra hullást nagy ováció kísérte a közönségből.

Köszönjük a csapatok lelkes munkáját, részünkről nagy élmény volt részt venni az eseményen. Ügyvezető igazgatónk, Harnisch József a zsűri elnökségi tagjaként is segítette az értékelést. Várhatóan jövőre is megrendezésre kerül a verseny. Mi ismét ott leszünk, és támogatjuk majd a rendezvényt, reméljük, minél több szakiskola csapata kap majd lehetőséget a bizonyításra.

grimas-30-logo-yellow-01

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Szolgáltatások   |  Hírek / Érdekességek   |   Rólunk   |   Kapcsolat   |   Karrier   |   Ajánlatkérés

Copyright 2023 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.