A metallográfia gyémántja

A gyémánt az egyik legkeményebb anyag, széles skálán használható a vágás és polírozás területén. Nélkülözhetetlen a metallográfiai minták előkészítéséhez.

A gyémánt morfológiája

Elsősorban alak szerint különbözettejük meg a polikristályos és monokristályos gyémántokat. A polikristályos gyémánt fajlagos felülete nagyobb, több ,,vágóéllel’’ rendelkezik, ezáltal hatásfoka is nagyobb a monokristályossal szemben. Használatát előnyben részesítik, hiszen a legjobb felületminőség mellett a deformáció is elhanyagolható mértékű.

A monokristályos gyémántok bár lassabban políroznak, de használatuk költséghatékonyabb. A polírozási idő, felületminőség és az ár hármas szempontját figyelembe véve kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő szerkezetű gyémántot. A gyé­mánttermékek széles választéka lehetővé teszi a megfelelő típus kiválasztását az el­végezni kívánt feladatra.

A morfológia mellett szemcsefinomság szerint osztályozhatjuk a gyémántokat, amelyek a kereskedelmi forgalomban széles skálán helyezkednek el 45-0,05 µm tartományban. A metallográfiai mintaelőkészítés során a leggyakrabban használt szemcsefinomságok 9, 6, 3, 1 µm. Az egyszerű megkülönbözetést segítve legtöbbször színkóddal látják el a különböző szemcseméretű szuszpenziókat, pasztákat.

Hordozóközeg és hordozófelület

A gyémánt hordozóanyaga nagyon fontos szerepet játszik a polírozás végeredményében. A szemcsék lehetnek vízalapú szuszpenzióban, viaszpasztában és olajban. A hordozóközeg mellett ugyanolyan fontossággal bír a hordozófelület. Napjainkban polírkendők széles választéka teszi lehetővé a lehető leghatékonyabb felület-előkészítést.

A vízbázisú szuszpenziók a legsokoldalúbbak, könnyen használhatók. Különleges formulát tartalmaznak annak érdekében, hogy a gyémánt megfelelő koncentrációval és homogenitással bírjon a kiváló polírozás érdekében.

A paszta típus nagy koncentrációjú gyémántot tartalmaz. Új polírkendő használata esetén a folyamat első pillanatától megfelelő anyagleválasztást biztosít, de első használatkor több időre van szükség, hogy a polírkendő szöveteiben a gyémántkoncentráció hatékony szintre emelkedjen.

 

Problémák a beágyazódással és vízérzékenységgel

A nagyon lágy anyagok minta-előkészítésénél a vízközegben lévő szuszpenzió gyémántja beágyazódhat. Ezekben az esetekben paszta használata javasolt, mivel a viasz hordozóközeg segít ,,rögzíteni” a gyémánt szemcséket a polírkendő szöveteiben. A pasztákat minden esetben kenőfolyadékkal ún. gyémántfrissítővel kell használni, ami lehet víz- vagy olajalapú. Kizárólag annyi folyadékot kell hozzá adni, amennyi az optimális hatásfokot biztosítja.

A kiváló kenési tulajdonságokkal rendelkező olajalapú szuszpenziók használata elengedhetetlen a ,,vízérzékeny’’ anyagok felület-előkészítéséhez. Fontos, hogy polírozási hatásfokuk a legalacsonyabb, és megnehezítik a minták tisztítását, ezáltal több utómunkát igényelnek. Ezért csak akkor érdemes használni, ha nagyon szükséges!

 

Cikkünk a Gyártástrend Magazin októberi számában is megjelent!

Bővebb információért keressen minket bátran!

Majercsák László

szakterületi üzletkötő - metallográfia, mikroszkóptechnika

Telefon: 1 420 5883, E-mail: info@grimas.hu

grimas-30-logo-yellow-01

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Szolgáltatások   |  Hírek / Érdekességek   |   Rólunk   |   Kapcsolat   |   Karrier   |   Ajánlatkérés

Copyright 2023 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.