Rendszeroptimalizálás szivárgásérzékeléssel

A szivárgások megszüntetésével az energiára fordított összeg csökken, így több pénz marad a befektetésre, illetve a karbantartásra.

KORSZERŰ ULTRAHANG-DETEKTOROS VIZSGÁLAT NYOMÁSTARTÓ RENDSZEREKNÉL

 

A hazai ipari gyártók számára rendkívül fontos a sűrített levegős rendszerek használata, mivel ennek segítségével számos további berendezést üzemeltethetnek (pl. ipari robotok, szerszámgépek). Az ilyen rendszerek egyik sajátossága, hogy rendkívül gyakoriak a kisebb-nagyobb szivárgások. Ezeken keresztül sok-sok köbméter levegő szabadulhat ki, ezáltal az üzem energetikai hatékonysága romlani kezd. A romló hatékonyság és a rosszabb energiafelhasználás eredménye, hogy a környezet terhelése erősödni fog. Emiatt az üzem olyan erőforrásért is fizetni fog, amit valójában fel sem használt. Ezt a kettős problémát szükséges kezelni, mivel a szivárgások kiküszöbölésével egyszerre lehet egy üzem még környezettudatosabb és hatékonyabb az energiafelhasználás terén.

 

TETEMES KÖLTSÉGET CSÖKKENTHET

Egy üzem fenntartási költségvetésében az energiára fordított összeg meglehetősen magas. Az európai átlag alapján a felmerülő költségek 75%-át teszi ki, a maradék 25%-on osztozik a befektetés és a karbantartás. A szivárgások megszüntetésével az energiára fordított összeg csökken, így nagyobb összeg marad a befektetésre, illetve karbantartásra.

A sűrített levegő a rezsiköltség legnagyobb hányadát teszi ki, emellett sok rendszerben megtalálhatók kisebb-nagyobb szivárgások, mégis a költségcsökkentő tervekből gyakran kimarad a rendszer működésének felülvizsgálata és optimalizálása.

A sűrített levegős rendszerek komplexitása révén bárhol kialakulhat szivárgás, akár a legeldugottabb vagy legmegközelíthetetlenebb helyeken (pl. csatlakozásoknál, tömlőknél, szelepeknél, pneumatikus hengereknél).

 

AZ ULTRAHANG HALLHATÓVÁ TESZI

A rendszerben található legkisebb lyukak felfedezése nehéz feladat, mivel sok esetben ezek jelenléte emberi hallással nem megállapítható. Szerencsére a lyukon kiáramló levegő a lyuk falán ultrahangot generál. Sajnos ez az emberi fül számára nem hallható, azonban hallhatóvá lehet tenni egy ultrahang detektorral. Sőt, nemcsak hallható lesz a szivárgás, de a készülék segítségével a helye is pontosan meghatározhatóvá válik. Ahhoz, hogy a legkisebb lyukak is megtalálhatók legyenek, a berendezés ignorálja az egyéb hallható hangokat, és csak az ultrahangra fókuszál. A különböző szenzorok segítségével pedig akár közelről, akár távolról (10-20m) is meg lehet találni egy-egy szivárgást. A mért adatok számítógépre való mentésével, illetve a készülékhez tartozó szoftverrel a teljes vizsgálat kielemezhető. A szoftver lehetőséget ad arra is, hogy ki lehessen számolni azt, hogy a szivárgások megtalálásával és megszüntetésével mennyi pénzt tudott az üzem megspórolni.

A belgiumi székhelyű SDT cég készüléke, az SDT 270-es modell nemcsak arra ad lehetőséget, hogy szivárgásokat meg lehessen szüntetni, hanem ezzel a készülékkel a preventív karbantartás számos különböző vizsgálatát el lehet végezni (pl. kenés-szabályozás, gőzcsapda analízis, szivattyúk üregesedése, pneumatikus és elektromos rendszerek vizsgálata).

grimas-30-logo-yellow-01

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Szolgáltatások   |  Hírek / Érdekességek   |   Rólunk   |   Kapcsolat   |   Karrier   |   Ajánlatkérés

Copyright 2023 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.